37% försöker att kasta mindre

Foto Pressbild
En färsk undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Matsmart avslöjar att svenska hushåll blir allt mer aktiva i att minska matsvinnet, där 37 procent uppger att de nu försöker slänga mindre mat jämfört med tidigare år.

Flera Faktorer Driver Förändringen:

  • Sparande Motiverar Förändring: Närmare hälften, 49 procent, angav ekonomiska skäl som den primära anledningen till att minska matsvinnet.
  • Ökad Miljömedvetenhet: Samtidigt uppger 47 procent att de gör det av miljömässiga skäl, vilket tyder på en växande medvetenhet om den ekologiska påverkan.

Matsmarts roll och affärsmodell:
Matsmart, som räddar mat och produkter från att slängas, har blivit en betydande aktör i att bekämpa matsvinn. Affärsmodellen innebär att produkter med korta bäst-före-datum eller feltryckta etiketter säljs till kraftigt reducerade priser, vilket också stöder minskningen av matsvinn hos hushållen.

Kvinnor Ledande i Minskningsinitiativet
Könsbaserade Skillnader:

  • Ökad Medvetenhet Bland Kvinnor: Undersökningen indikerar att kvinnor är mer benägna att aktivt minska matsvinnet, med 43 procent av kvinnorna jämfört med 32 procent av männen.

Björn Gent, nordisk marknadschef på Matsmart, ser positivt på resultaten och hoppas att detta indikerar en minskning av matsvinnet i Sverige vid nästa mätning. Han poängterar vikten av att minska matsvinn både för att spara pengar och minska det individuella klimatavtrycket
Under 2021 slängdes över en miljon ton livsmedel i Sverige, och matsvinnet per person var 15 kilo, enligt Naturvårdsverket.

Undersökningsmetod och Deltagare:

  • Metod: Kantar Medias webbpanel, Sifopanelen, användes för undersökningen.
  • Deltagare: Totalt intervjuades 1184 personer i åldrarna 18–79 år under perioden 30 november – 4 december 2023.

Resultaten av undersökningen ger hopp om att svenska hushåll blir mer cirkulära och medvetna om att ta tillvara på resurser samt att minska individuellt matsvinn, vilket anses vara en av de mest betydelsefulla åtgärderna för att spara pengar och minska klimatpåverkan.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil