En helt ny livsmedelsprodukt lanseras nu av Orklavarumärket Abba. När sill fileas blir mer än hälften av fiskens vikt till restråvaror som aldrig når våra tallrikar eftersom de är mer svårförädlade än renskuren filé och dessutom snabbt förlorar sin kvalitet.

Men nu har livsmedelsforskare vid Chalmers utvecklat en ny teknik som möjliggör att restråvarorna kan sorteras och stabiliseras.

Från de finaste delarna kan man sen till exempel göra fiskfärs.

Sillen som används är MSC-märkt, fångad med flyttrål i Nordsjön av svenska fiskeflottan, landad och producerad av Sweden Pelagic på Ellös i Bohuslän.

Abba Sillfärs lanseras till en början för restaurang och storhushållsmarknaden.

– Det här är en produkt som kan revolutionera skolmaten. Fet fisk är bra att äta minst en gång i veckan, men samtidigt kan fisk vara väldigt dyrt. Så det här är ett sätt att både få ihop budget och näringsvärden, samtidigt som man kan laga rätter som barnen känner igen och smakar riktig gott, säger Kristina Fransson, direktör för Foodsolutions hos Orkla Foods Sverige.