Årets Matbluff 2023 utsedd

Foto Pressbild
Coop Kalvfond vinner antipriset Årets Matbluff 2023 med 5 675 röster. Trots att produkten marknadsförs som kalvfond, innehåller den endast 0,4% kalvköttspulver och används som ett exempel på vilseledande marknadsföring.

Coop Kalvfond har blivit utsett till Årets Matbluff 2023 med en tydlig majoritet av röster från svenska folket. Konsumentföreningen Äkta vara, som står bakom antipriset, har fått in 22 035 röster, varav 5 675 röster gick till Coop Kalvfond. Kalvfonden har hamnat i kritik då den marknadsförs som kalvfond, trots att den innehåller endast 0,4% kalvköttspulver. Efter att den koncentrerade fonden spätts enligt instruktionen på förpackningen blir andelen kalvkött mindre än en promille. Dessutom har fonden utspätts med billigare kyckling som utfyllnad.

Äkta vara kritiserar vilseledande marknadsföring
Björn Bernhardson, verksamhetsledare på Äkta vara, påpekar att den minimala mängden kalvkött i fonden används som alibi för att marknadsföra produkten som kalvfond. Han menar att en äkta fond är ett avkok av en råvara, vilket inte stämmer överens med innehållet i Coop Kalvfond.

Resultat av omröstningen och Äkta varas roll
Coop Kalvfond konkurrerade mot fem andra finalister i Årets Matbluff, inklusive produkter som Frebaco kvarn Rostad granola, Ica Lakritspinne, Eldorado Äppelkaka, Latitude 65 Norrsken och Ica Hembakat. Coop Kalvfond fick det högsta antalet röster och uppmärksammades för den låga halten kalvkött och användningen av kyckling.

Konsumentföreningen Äkta vara har arrangerat Årets Matbluff sedan 2015 för att lyfta fram produkter där konsumenterna upplever sig vilseledda. Resultatet visar det stora intresset för att bekämpa vilseledande marknadsföring och främja ärligare produkter.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil