Årets vegobutik – Ica Supermarket söder i Malmö

Årets Vegobutik i Malmö | Kollage MostPhotos/Butiksbilder
Fler än 5 000 vego- och ekovaror. Årets vegobutik i Sverige. På klassisk mark i Malmö och med 60 aktiva år bakom sig – och sikte mot en grön framtid. Välkommen till Ica Supermarket Söder i Malmö.

Ica Supermarket Söder i Malmö är Årets vegobutik i Sverige.
Det är lätt att tro redan när man står utanför, på Södra förstadsgatan, och tittar mot butiken, belägen två kastade tomater från fina Möllevångstorget.
”Hitta eko – Älska vego” ropar skyltfönstret medan det bredvid talar om att i denna butik finns ”fler än 5 000 eko & vego varor” därför att ”Grönt är skönt”.
8-23 sju dagar i veckan kan man handla dessa och för den som undrar över bakgrund och historia står en gammal varuautomat för tobaksvaror och en för frukt och choklad till vänster i entrén. Men så har också denna butik funnits på plats här sedan 1962, under olika namn där det första var Epa och det nuvarande är Ica Supermarket Söder.

Kulturkvarter

Att vi är i kvarteren runt Möllan framgår också av det utbud av affischer om kulturevenemang som hänger på en annan vägg i entrén. Ranky Tanky, Alex Järvi, Southern Sweden Design Days , Luiz Mura och Molly Nilsson är några av dragplåstren på den väggen och där Alex Järvi frontar sin röda affisch med rubriken ”Förför mig” är det väl samma sak handlarparet Pia Linde och Peter Åkesson vill göra med sina eko- och vegosatsning.

Vid Dagligvarugalan i Stockholm fick deras butik ta emot priset Årets vegobutik 2021, ett pris som ska bli årligt men som de två blev först att få ta emot.
”Med ett genuint och brinnande intresse för vego har årets vinnare skapat en personlig och inspirerande avdelning utan motstycke som ständigt överraskar. Det här är butiken som struntar i konventioner och i ständig dialog med kunderna utvecklat ett mångfacetterat sortiment som lyfter vego till nya höjder. Ett besök på denna vegodestination är helt enkelt en grym upplevelse”, löd juryns motivation och det är lätt att hålla med om när man besöker butiken.

Gänget på Ica Söder Malmö | Foto Butiken

”Värdig vinnare” 
Det var också vad jurymedlemmen Anette Dremo från Bama Nordic tryckte på vid prisutdelningen.
– ICA Supermarket Söder är verkligen en värdig vinnare, med sin tydliga vegoprofil och hur de har lyckats skapa en riktigt inspirerande avdelning med ett brett och spännande sortiment, sade hon.
– Vi hoppas att årets pris blir en katalysator, så att ännu fler butiker vågar satsa på det växtbaserade och ge vegosortimentet den yta det förtjänar, lade Dremo till.
Pia Linde och Peter Åkesson har drivit butiken i 20 år och länge haft en grön profil i sitt arbete.
– Vi har arbetat länge med vegoprodukter, men det är ju också så att det är en ökad efterfrågan från kunder som drivit på den här utvecklingen, säger Peter Åkesson.
– Att nu få ett pris för det arbetet är naturligtvis jätteroligt och inspirerande, konstaterar Pia Linde.
Utvecklingen mot ett grönare sortiment har varit stark de senaste sju, åtta åren.
– Sortimentet har växt och det har varit i kontakt med våra kunder, säger Peter  Åkesson. Vi har lyssnat på vad de vill ha och sedan sett till att verkligen lyfta fram varorna här i butiken.
Det är lätt att konstatera.
Det första man möter i kundvarvet är ett 400 kvadratmeter stort område fyllt av frukt, grönt, ekologiskt, vegetariskt och veganskt.

Över 5000 vego varor! | Foto Butiken

Önskelista 
Här finns också möjlighet för kunderna att på en tavla lista varor de önskar att butiken tog hem, ett inslag i samspelet med kunderna.  Ett 30-tal leverantörer inom vego arbetar butiken med och ryktet om den profilerade butiken i Malmö har spritt sig rejält och långt utanför dess primära kundområde.
Samtidigt har området här och kring Möllevången utvecklats och nya kategorier av boende flyttat in samtidigt som det breda kunderunderlaget från tidigare finns kvar, vilket skapar en mix av kunder hos Pia och Peter.

Framtidsfokus 
Det är en klassiskt genuin del av Malmö de arbetar och verkar i. Utanför butiken kan man ta ut riktningen åt ena hållet och vandra Södra Förstadsgatan bort mot brutalt modernistiska Triangeln, i en annan riktning hitta Möllevångstorget med sin torghandel ett kvarter bort och svänger man då Bergsgatan ned kommer man förbi både Mazettis gamla chokladfabrik och tidningshuset där Arbetet skrevs och trycktes när den var Sveriges dominerande socialdemokratiska morgontidning, bortom de kvarteren en Folkets park som fortfarande bär namnet och paradgatan Amiralsgatan kan ta emot vidare i riktning Rosengård.
Det är en mix av det som är så mycket Malmö tillsammans och samma sak kan förstås sägas om Pias och Peters butik.
En klassiker väl förankrad i Malmös mylla – men med fokus mot framtiden.  

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil