Avgift på plast – men när?

Tanken var en avgift strax över åtta kronor per kilo. | Foto av Magda Ehlers
När EU förhandlade budgeten för de närmaste åren ingick en avgift på plast som inte återvinns, men det är oklart om och när avgiften ska införas.

Packnet skriver om överenskommelsen om EU-budgeten, en budget i skuggan av Brexit och med den pågående coronapandemin i fullt globalt format.
En del i den nya beräkningen av vad länderna ska betala var en tanke om en avgift på plastförpackningar som inte återvinns.

Tanken var en avgift strax över åtta kronor per kilo och att den skulle börja tas ut vid årsskiftet 2020/2021.
Så blir det dock inte och fortfarande är situationen oklar eftersom förhandlingarna inte är klara och parlamentet ännu inte behandlat förslaget, konstaterar Packnet.

Ej heller är formerna för avgiften klara eller vem som rent formellt ska betala den.
För Sveriges del bedöms mängden plastrestavfall till cirka 160 000 ton, enligt branschorganisationen Avfall Sverige, och avgiften skulle då bli cirka 1,3 miljarder kr. Hur det blir med den saken är oklart men vad de flesta är eniga om är att avgiften i vart fall knappast kommer från 1 januari 2021.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil