Axfood bygger största svenska solcellsparken

Foto Pressbild
Axfood ska bygga Sveriges största solcellspark i Hallstavik, som en del i Axfoods plan att driftsätta minst 40 solcellsanläggningar till 2025.

Vid utgången av förra året har Axfood både byggt Sveriges största takbaserade solcellsanläggning på det nya lagret i Bålsta och en stor solcellsanläggning på det nya frukt- och grönt-lagret i Landskrona.
I samarbete med Alight byggs nu även Sveriges största markbaserade solcellspark i H Hallstavik.

– Samtidigt som vi har siktet inställt på att fortsätta att minska vår miljöpåverkan vill vi bidra till att öka mängden förnyelsebar el på marknaden. Därför har vi på kort tid presenterat tre större satsningar på solcellsanläggningar, säger Klas Balkow, Axfoods vd och koncernchef.

Solcellsparken i Hallstavik är tillståndsgiven och kommer att omfatta cirka 92 000 solpaneler på en area på 71 hektar, motsvarande 101 fotbollsplaner.
Den totala installerade kapaciteten kommer att ge en effekt på cirka 63 GWh, vilket motsvarar den genomsnittliga årliga elförbrukningen för drygt 12 600 normalstora villor.

Planerad driftstart för solcellsparken är våren 2024.
– Tillgång till mer förnybar el på marknaden är avgörande för den gröna omställningen och Sveriges möjligheter att leverera mot klimatmålen, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef hos Axfood.

Satsningen på solcellsparken i Hallstavik görs i stället för den tidigare planerade solcellsparken i Skåne, vars tillståndsprocess dragit ut på tiden.
En av fördelarna med parken i Hallstavik är att den anläggs på lågt värderad jordbruksmark, påpekar Axfood.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil