Axfood i samarbete om Östersjöforskning

Åsa Domei och Konrad Stralka | Fotograf Elin Andersson
Axfood inleder ett långsiktigt samarbete med Balticwaters om ett nytt forskningslaboratorium för Östersjöfisk, det första i sitt slag.

Axfood går in som långsiktig partner för att stödja stiftelsen Balticwaters satsning på ett nytt fiskforskningslaboratorium – det första av sitt slag i Östersjöregionen.
Laboratoriet i Studsvik utanför Nyköping ska bland annat skapa förutsättningar för ny forskning och stöd­utsättning av hotade fiskarter.

Behovet att skydda Östersjöns ekosystem, biologiska mångfald och naturresurser har aldrig varit större. Samtidigt är behovet av ny kunskap kritiskt. För att skapa förutsättningar för ny forskning om fortplantning och stöd­utsättning av hotade fiskarter etablerar stiftelsen BalticWaters ett nytt fiskforsknings­laboratorium – det första av sitt slag i Östersjöregionen – där Axfood går in som långsiktig partner.

– Satsningar på forskning är nödvändig för att kunna trygga en långsiktig och hållbar matförsörjning av fisk från Östersjön även för framtida generationer, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

Det nya fiskforskningslaboratoriet byggs i Studsvik Tech Park utanför Nyköping med byggstart 2024 och med beräknad driftstart i början av 2025.
Laboratoriet ska möjliggöra storskalig forskning om Östersjöns vilda kallvattenfiskar och ska husera Balticwaters projekt ReCod, utsättning av småtorsk i Östersjön. Det kommer också att kunna ta emot gästforskare.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil