Basilika dominerar svenskarnas örtval

Arkivbild MostPhotos
Siffror från Svegro avslöjar att basilika, dill och koriander toppade listan över de mest populära örterna i svenska kök under 2023, medan thaibasilika visade en imponerande tillväxt.

Basilika tog förstaplatsen som svenskarnas mest älskade och mest sålda ört under 2023. Dess aromatiska karaktär och blommiga doft gör den till en oumbärlig ingrediens i det italienska kökets klassiker som pasta, pizza och pesto.

Dill: En Svensk Klassiker
Dill, som härstammar från Orienten, placerade sig på andra plats. Svenskarna uppskattar dess traditionella smak, som är en vanlig följeslagare till allt från fisk- och skaldjursrätter till såser, pajer och potatisrätter.

Koriander: En Mångsidig Ört
Koriander, med sin karakteristiska smak och doft, rankades på tredje plats. Trots att dess smak kan vara kontroversiell, är den en viktig del av asiatisk, mexikansk och indisk matlagning och erbjuder en unik arom till rätterna.

Persilja: Superörten med Många Användningsområden
Persilja, som är rik på vitaminer och mineraler, är en mångsidig ört som kan användas både hackad och hel. Den är vanligt förekommande i både svenska och internationella kök och ger en frisk smak och vacker presentation till rätterna.

Timjan: En Värmande Krydda
På femte plats återfinns timjan, vars varma och peppriga smak kompletterar andra kryddor väl. Timjan är populär i det grekiska köket och kan användas både färsk och torkad för att ge en distinkt smak till maträtter.

Thaibasilika: En Ört på Uppåtgående
Thaibasilika, med sin heta och fruktiga ton, visade en imponerande tillväxt under året. Används främst i östasiatiska rätter som wokrätter och currygrytor, och har även börjat göra sig gällande i desserter.

Svenskarnas passion för smakrika örter fortsätter att blomstra, och Svegros siffror pekar på en ökande efterfrågan och variation i köken runt om i landet.

Caroline Wetterstrand, försäljnings- och marknadschef på Svegro, kommenterar: ”Vår topplista visar att svenskar gillar smaker från världens alla hörn och kök – och vill ha örter som förhöjer upplevelserna. Basilikan i topp pekar på att svenskarna älskar det italienska köket.”

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil