De vill öka kunskapen om svensk modebransch

Jennie Rosén och Swedish Fashion Council vill öka kunskapen om modebranschen. Foto: Pressbild
Svensk handel och två branschorganisationer lanserar nu en första rapport för att visa upp och omdefiniera den svenska modebranschen.

Swedish Fashion Council lanserar nu tillsammans med Svensk handel och Teko en första del i en ny rapportserie, där nya kvantitativa mätparametrar kommer att ge ett nytt helhetsperspektiv som omdefinierar modebranschen.
Den första delrapporten vill visa relevant statistik om modebranschen. Man anser att tidigare rapporter inte nog tydligt visat branschen faktiska storlek.

– För att kunna mäta och belysa omställningen krävs att det finns korrekt statistik. Denna rapportserie avser att öka kunskap om branschen som en framtidsbransch, säger Jennie Rosén, vd för Swedish Fashion Council.

Delrapporten som nu lanseras blir grunden för den kommande rapportserien. Rapporten redogör för en förskjutning av försäljningskanaler, där fler konsumerar via nätet. 
Men rapporten lyfter också den ökade tillväxten för andrahandsmarknaden i jämförelse med detaljhandeln som helhet, skriver parterna.

Andrahandsmarknaden omsatte 2020 20 miljarder kronor, varav konsumtion av kläder stod för en omsättning på 3 miljarder kronor. 
Detta tydliggör andrahandsmarknadens självklara plats inom framtidens handel, menar man.

– I delrapporten presenteras viktiga fakta rörande modebranschen med syfte att inspirera och främja dem som arbetar i och kring den svenska modebranschen. Genom detta initiativ tar Swedish Fashion Council täten för branschen omställning och framhäver svenskt modes roll inom svenskt näringsliv, avslutar Jennie Rosén.

Fakta/Mode- och textilindustrin i Sverige
Omsättning 2019: 166 miljarder kr
Verksamma företag 2019: 13 000
Sysselsatta: 47 000 personer
Andel av BNP 2019: 0,8 %
Export 2020: 32 miljarder kr

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil