Dollarstore bötfälls för hormonstörande plast

Arkivbild MostPhotos
Lågpriskedjan Dollarstore tvingas betala 300 000 kronor i böter för att ha sålt 22 000 produkter som innehåller förbjudna och hormonstörande ämnen, inklusive miljöfarliga ftalater.

Lågpriskedjan Dollarstore har ställts inför rätta och tvingas böta 300 000 kronor efter att ha sålt produkter som innehåller förbjudna och hormonstörande ämnen. Den miljöfarliga kemikaliehanteringen avslöjades när Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål granskade försäljningen.

Förbjudna Mjukgörare: Ftalater i Produkter
Bland de förbjudna ämnena som påträffades i Dollarstores produkter finns ftalater, en grupp kemikalier som används som mjukgörare i plastprodukter. Ftalater är känt för att vara hormonstörande och har reglerats för att skydda människors hälsa.

Produkter och Omfattning: 22 000 Exemplar Med Farliga Ämnen
Totalt såldes 22 000 exemplar av olika produkter, inklusive bordsfläktar, väskor och solglasögon, som innehöll dessa farliga ämnen. Brottsrubriceringen är miljöfarlig kemikaliehantering, och företaget ställs nu till svars för att ha spridit produkter med potentiellt skadliga ämnen.

Krav på Böter: 300 000 Kronor för Brister i Kemikaliehantering
Åklagaren kräver nu att Dollarstore betalar 300 000 kronor i böter för sina brister i hanteringen av farliga kemikalier. Detta inkluderar inte bara försäljningen av produkter med ftalater utan även en annan incident där klistermärken med ett anti-myggmedel såldes utan godkännande från Kemikalieinspektionen.

Konsekvenser av Miljöfarlig Försäljning
Försäljningen av produkter med hormonstörande ämnen och förbjudna mjukgörare har allvarliga konsekvenser för konsumenternas hälsa och miljön. Rättssystemet agerar nu för att säkerställa att företag ansvarar för sina produkters påverkan och förhindrar framtida överträdelser.

Ftalater och SCCP: Farliga Ämnen i Fokus
Utöver ftalater identifierades också ett ämne vid namn SCCP, som har bedömts som miljöfarligt. Detta understryker vikten av att noggrant granska och godkänna kemikalier innan de används i produkter som når konsumentmarknaden.

Slutord: Varningssignal för Företag och Konsumenter
Denna bötesutmätning sätter en viktig varningssignal för företag att noga övervaka och säkerställa kvaliteten på sina produkter, särskilt när det gäller potentiellt skadliga kemikalier. Konsumenterna uppmanas att vara medvetna och välja produkter som uppfyller höga säkerhetsstandarder för att skydda sin hälsa och miljön.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil