E-handel lockar flest

Utbildningar inom e-handel är de mest populära hos yrkeshögskolan just nu. | Foto: MostPhotos
Lockad av att jobba inom e-handel? Det är du inte ensam om i så fall. De utbildningarna är de mest populära hos yrkeshögskolan som nu lockar alltfler

Antalet sökande till yrkeshögskolan ökar kraftigt. För 2019 handlade det om en ökning med 22 procent. Totalt har nu 70 700 personer sökt av vilka 53 000 är behöriga för utbildningarna.

Under många år har ett traditionellt drömjobb lockat flest sökande per plats – nämligen lokförarutbildningen.
Men antalet platser på den utbildningen har byggts ut och därmed har antalet sökande per plats sjunkit, trots att utbildningen fortsatt är ytterst populär.

Nu är det istället utbildningar för jobb inom e-handeln som är de mest populära mätt som antal sökande per plats.
E-commerce manager och digital marknadsförare är de två utbildningar på yrkeshögskolan som är svårast att komma in på.

– Redan innan coronakrisen fanns en tydlig trend med växande e-handel och nya affärsmodeller som utmanar den fysiska butiken och traditionella handeln, säger analytikern Linda Wiklund på Myndigheten för yrkeshögskolan i Handelsrådets aprilbrev.
– Även om det är för tidigt att säga vad krisen kommer leda till på sikt ser vi nu förändrade köpbeteenden som kan leda till att ännu fler väljer att handla på nätet. Detta kan i sin tur leda till att fler vill driva företag och verksamheter inom e-handel, funderar hon.

– E-handeln är en attraktiv bransch som kommer att fortsätta att växa. På lång sikt kan kompetensbehovet förändras då AI kan komma att få en viktigare roll, påpekar Linda Wiklund.
I höst startar 1 000 YH-utbildningar runt om i landet. De fem populäraste ser du i listan nedan.

Yrkeshögskolans populäraste utbildningar

1. E-commerce manager 5,2
2. Digital marknadsförare 4,8
3. Tandsköterska 4,4
4. Inköpare 4,3
5. Behandlingspedagog, 4,1
Siffrorna anger behöriga sökande per plats på utbildningar med mer än 200 platser. Källa. Handelsrådet

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil