En av fyra utsatt för brott senaste månaden

Pressbild Mats Hedenström Svensk Handel
Fler än var fjärde handlare har utsatts för brott den senaste månaden, enligt Svensk handels färska siffror. ”Fortsatt hög nivå”, är kommentaren.

Svensk handels trygghetsbarometer för det andra kvartalet visar att brottsutsattheten bland svenska handlare etablerar sig på en hög nivå. 
Mer än var tredje handlare utsattes för stöld senaste veckan och drygt var femte har utsatts för hotfullt beteende under den senaste månaden.

Svensk handels säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, minskar däremot med sex procentenheter jämfört med föregående kvartal, till 41 procentenheter.

– Trots att vi ser en minskning i detta kvartals mätning befinner sig säkerhetsindex fortsatt på en väldigt hög nivå. Historiskt vet vi med oss att index kan fluktuera mellan kvartalen, men över tid är trenden fortsatt tydlig: det är en betydande ökning som belyser handelns fortsatta utsatthet, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef hos Svensk handel.

När handlare tillfrågas kring varför de ej valt att anmäla stöld är även nu den vanligaste anledningen att en polisanmälan sällan leder till vare sig åtal eller dom.
I månadens undersökning är det fler än hälften av dem som blivit utsatta som väljer att inte polisanmäla händelsen.

– Tyvärr är det uppenbart att mängdbrotten inte tas på tillräckligt stort allvar. Stölder kostade handeln över 8,5 miljarder kronor förra året, och vi får nu rapporter om medlemmar som begränsar sitt utbud eller till och med stänger sina butiker till följd av upprepad brottslighet, säger Mats Hedenström.

– Vi vill fortsatt slå ett slag för det faktum att tillträdesförbudet fungerar väldigt bra när det väl tillämpas, avslutar Hedenström.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil