Fallfrukt i trädgård nytt fall för Ica

Fallfrukt i trädgård nytt fall för Ica
Fint ska det bli när Ica-stiftelsen är med och räddar äpplen. Foto: Pressbild Ica
Rscued, Städa Sverige och Ica-stiftelsen är parterna i en ny gemensam aktion för att minska svinnet av äpplen ur våra svenska trädgårdar.

Rscued, Städa Sverige och Ica-stiftelsen är parterna i en ny gemensam aktion för att minska svinnet av äpplen ur våra svenska trädgårdar.

Majoriteten av alla äpplen som växer i villaträdgårdar ruttnar som fallfrukt och går till spillo, konstaterar Ica-stiftelsen som nu tillsammans med Rscued och Städa Sverige vill göra något åt saken i kampanjen ”Klara, färdiga, plocka”.

Denna nya kampanj handlar om att ta tillvara på de trädgårdsäpplen som annars ruttnar bort i Sverige. Tillsammans med landets villaägare och engagerade idrottsföreningar ska Ica-stiftelsen, Rscued och Städa Sverige ta hand om fallfrukten.

– Ungefär två miljoner hushåll utgörs av småhus i Sverige. Om vi uppskattar att 20 procent av dem har minst ett äppelträd på tomten och att varje äppelträd i snitt ger 60 kg frukt. Då finns 24 000 ton äpplen i svenska trädgårdar och majoriteten av dessa kommer inte till användning. Vi har alltså flera tusen ton outnyttjad råvara som vi skulle kunna göra något av, säger Truls Christenson, medgrundare Rscued som redan idag säljer hos Ica.

Villaägare i Älvsjö, Enskede, Huddinge, Helsingborg och Råå kan ladda ner Rscueds app, registrera sin trädgård och sina äppelträd och på så sätt ge barn och unga från idrottsföreningar chans att rädda äpplen i den aktuella trädgården.

Äpplena plockas av idrottsföreningar, sorteras och mustas av Rscued, fylls på flaska och säljs sedan som Trädgårdsmust hos den lokala Ica-handlaren. Alla idrottsföreningar som plockar trädgårdsäpplen får en ersättning till lagkassan.

– Det här är ett perfekt sätt att förenkla vardagen för alla villaägare samtidigt som vi minskar svinnet och stöttar ungdomar runtom i landet. Denna säsong blir lite av en pilot och vår ambition är att vi ska kunna rädda ännu mer fallfrukt nästa år genom att lansera projektet på fler platser i landet, säger Peter Hägg, generalsekreterare för Ica-stiftelsen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil