Fallfrukt i trädgård nytt fall för Ica

Fallfrukt i trädgård nytt fall för Ica
Fint ska det bli när Ica-stiftelsen är med och räddar äpplen. Foto: Pressbild Ica
Rscued, Städa Sverige och Ica-stiftelsen är parterna i en ny gemensam aktion för att minska svinnet av äpplen ur våra svenska trädgårdar.

Rscued, Städa Sverige och Ica-stiftelsen är parterna i en ny gemensam aktion för att minska svinnet av äpplen ur våra svenska trädgårdar.

Majoriteten av alla äpplen som växer i villaträdgårdar ruttnar som fallfrukt och går till spillo, konstaterar Ica-stiftelsen som nu tillsammans med Rscued och Städa Sverige vill göra något åt saken i kampanjen ”Klara, färdiga, plocka”.

Denna nya kampanj handlar om att ta tillvara på de trädgårdsäpplen som annars ruttnar bort i Sverige. Tillsammans med landets villaägare och engagerade idrottsföreningar ska Ica-stiftelsen, Rscued och Städa Sverige ta hand om fallfrukten.

– Ungefär två miljoner hushåll utgörs av småhus i Sverige. Om vi uppskattar att 20 procent av dem har minst ett äppelträd på tomten och att varje äppelträd i snitt ger 60 kg frukt. Då finns 24 000 ton äpplen i svenska trädgårdar och majoriteten av dessa kommer inte till användning. Vi har alltså flera tusen ton outnyttjad råvara som vi skulle kunna göra något av, säger Truls Christenson, medgrundare Rscued som redan idag säljer hos Ica.

Villaägare i Älvsjö, Enskede, Huddinge, Helsingborg och Råå kan ladda ner Rscueds app, registrera sin trädgård och sina äppelträd och på så sätt ge barn och unga från idrottsföreningar chans att rädda äpplen i den aktuella trädgården.

Äpplena plockas av idrottsföreningar, sorteras och mustas av Rscued, fylls på flaska och säljs sedan som Trädgårdsmust hos den lokala Ica-handlaren. Alla idrottsföreningar som plockar trädgårdsäpplen får en ersättning till lagkassan.

– Det här är ett perfekt sätt att förenkla vardagen för alla villaägare samtidigt som vi minskar svinnet och stöttar ungdomar runtom i landet. Denna säsong blir lite av en pilot och vår ambition är att vi ska kunna rädda ännu mer fallfrukt nästa år genom att lansera projektet på fler platser i landet, säger Peter Hägg, generalsekreterare för Ica-stiftelsen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil