”Företag bör hållas ansvariga för tvång”

Hewan Temesghen, generalsekreterare | Foto Pressbild, Fairtrade
I en ny undersökning Fairtrade Sverige låtit Kantar Sifo göra säger en stor majoritet att företag bör hållas ansvarig för barn- och tvångsarbete.

I produktionen av populära livsmedel som ris, socker, kaffe och kakao förekommer både barnarbete och tvångsarbete, konstaterar Fairtrade Sverige. 
Globalt arbetar 160 miljoner barn och 25 miljoner människor är fast i tvångsarbete. 

En ny undersökning från Kantar Sifo, beställd av Fairtrade Sverige, visar att en övervägande majoritet av de svenskar som svarat i den, anser att företag bör hållas ansvariga om det i produktionen av deras varor förekommer barnarbete, tvångsarbete och löner/inkomster som det inte går att leva på.

– Konsumenterna vill se företag som tar ansvar i en helt annan utsträckning än vad som görs i dag. I en tid då barnarbetet i världen ökar behöver företag växla upp sitt hållbarhetsarbete och ha en bättre insyn i sina leverantörskedjor, anser Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Totalt genomfördes 1072 intervjuer med personer i åldern 15-79 år. Svaren viktades på kön, ålder och region. 
Frågan löd: ”Tycker du att företag bör hållas ansvariga om det förekommer barnarbete, tvångsarbete och löner/inkomster som arbetstagarna inte kan leva på i produktionen av deras varor?”

Fairtrade Sverige
Barnarbete förekommer i dag i produktionen av bland annat:
Kakao i Elfenbenskusten och Ghana, kaffe i Brasilien, Colombia och Vietnam, bomull i Kina, Indien och Turkiet, socker i Brasilien, Indien och Thailand, ris i MyanmarTvångsarbete förekommer i dag i produktionen av bland annat:
Kläder i Kina och Indien, sockerrör i Brasilien, bomull i Kina och Pakistan, ris i Myanmar, kaffe i Brasilien, elektronik och leksaker i Kina, kakao i Elfenbenskusten.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Satsar på camping och festival i sommar

Det smarta märket Stacky´s åker på turné i sommar och sätter upp ett stort antal campingplatser och festivaler som hållplatser på resan genom landet.

Solen, sangria och stränder lockar oss

Sol, sangria, stränder lockar oss när vi funderar på ett annat land att jobba ifrån. Inte konstigt att etta blir ett land på ”S”, alltså Spanien.

Greenfood initierar samarbete med Bower

Greenfood ska öka återvinningen med hjälp av Bower. Återvinningsappen ska göra att fler av Greenfoods förpackningar återvinns, hoppas parterna.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil