”Företag bör hållas ansvariga för tvång”

Hewan Temesghen, generalsekreterare | Foto Pressbild, Fairtrade
I en ny undersökning Fairtrade Sverige låtit Kantar Sifo göra säger en stor majoritet att företag bör hållas ansvarig för barn- och tvångsarbete.

I produktionen av populära livsmedel som ris, socker, kaffe och kakao förekommer både barnarbete och tvångsarbete, konstaterar Fairtrade Sverige. 
Globalt arbetar 160 miljoner barn och 25 miljoner människor är fast i tvångsarbete. 

En ny undersökning från Kantar Sifo, beställd av Fairtrade Sverige, visar att en övervägande majoritet av de svenskar som svarat i den, anser att företag bör hållas ansvariga om det i produktionen av deras varor förekommer barnarbete, tvångsarbete och löner/inkomster som det inte går att leva på.

– Konsumenterna vill se företag som tar ansvar i en helt annan utsträckning än vad som görs i dag. I en tid då barnarbetet i världen ökar behöver företag växla upp sitt hållbarhetsarbete och ha en bättre insyn i sina leverantörskedjor, anser Hewan Temesghen, generalsekreterare för Fairtrade Sverige.

Totalt genomfördes 1072 intervjuer med personer i åldern 15-79 år. Svaren viktades på kön, ålder och region. 
Frågan löd: ”Tycker du att företag bör hållas ansvariga om det förekommer barnarbete, tvångsarbete och löner/inkomster som arbetstagarna inte kan leva på i produktionen av deras varor?”

Fairtrade Sverige
Barnarbete förekommer i dag i produktionen av bland annat:
Kakao i Elfenbenskusten och Ghana, kaffe i Brasilien, Colombia och Vietnam, bomull i Kina, Indien och Turkiet, socker i Brasilien, Indien och Thailand, ris i MyanmarTvångsarbete förekommer i dag i produktionen av bland annat:
Kläder i Kina och Indien, sockerrör i Brasilien, bomull i Kina och Pakistan, ris i Myanmar, kaffe i Brasilien, elektronik och leksaker i Kina, kakao i Elfenbenskusten.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

440 miljoner kronor till Arlabönder

Arlabönder runt om i Sverige kommer att dela på en utdelning på cirka 440 miljoner kronor som en del av den efterlikvid som beslutades av Arlas högsta beslutande organ. Det totala beloppet för hela Arlas nordiska mjölkbönder är cirka 270 miljoner euro.

Ökar ersättningen till norrländska mjölkbönder

Från och med den 1 mars 2024 höjer Norrmejerier ersättningen för mjölkråvara med 30 öre. Beslutet välkomnas av både mjölkbönder och företagsledningen som ser det som ett nödvändigt steg med tanke på de utmaningar som mjölkbönderna i Norrland står inför.

Premiär för två nya Snabbgross Club

Den 29 februari slår Axfoods restauranggrossist Snabbgross upp portarna för två nya butiker i det medlemsbaserade konceptet Snabbgross Club, denna gång i Luleå och Västerås. Detta innebär att nu totalt nio butiker i Sverige erbjuder unika restaurangvaror och stora förpackningar till låga priser för både företags- och privatkunder.

Svenskt nej till CSDDD: En besvikelse

Idag stod det klart att EU-medlemsstaterna inte kunde enas om EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD. Vid mötet i COREPER blev det tydligt att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget, och enligt uppgifter var Sverige det enda landet som planerade att rösta nej.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil