Förslag om gårdsförsäljning väcker kontrovers

Arkivbild Mostphotos
Regeringens planer på att införa lagar för gårdsförsäljning väcker redan nu stark kritik, särskilt med tanke på eventuella uteslutningar av mikrobryggerier och destillerier. Socialminister Jakob Forssmed (KD) har ännu inte kommenterat detaljerna i förslaget, men betonar behovet av vissa begränsningar.

Diskussionen om gårdsförsäljning, särskilt av småskaligt producerade drycker som vin, öl och gin, har blivit en het potatis i politiken. Förssmed förblir återhållsam med kommentarer angående specifika detaljer, men insisterar på att eventuella begränsningar är nödvändiga för att upprätthålla en sund reglering.

Det ryktas att förslaget, under beredning i regeringskansliet, kommer att innehålla omfattande restriktioner, inklusive krav på egen spannmålsproduktion och förbud mot försäljning av alkoholhaltiga drycker över 15 procent.

Forssmed strävar efter att få fram ett välgrundat förslag som kan implementeras tidigt 2025, men undviker att gå in på detaljer. En ytterligare komplikation är att förslaget måste godkännas av EU-kommissionen och samtidigt respektera Systembolagets monopol.

Moderatledamoten Oliver Rosengren är starkt kritisk mot de påstådda begränsningarna och anser att de skulle vara oacceptabla om de visar sig vara sanna. Han betonar att detta skulle leda till att bryggerier och destillerier förlorar möjligheten till gårdsförsäljning.

Centerpartiet, som länge har drivit frågan om gårdsförsäljning, kritiserar hårt det påstådda förslaget och pekar ut KD som den huvudsakliga boven. De är redo att ta upp frågan direkt i riksdagen om socialministern inte agerar.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil