Hög inflationsnivå, kommande hyreshöjningar och skenande elpriser gör att det finns en stor oro inför handelns viktigaste försäljningshögtid, julhandeln.
Klädhandeln noteras för en marginell ökning på 2,2 procentenheter jämfört med motsvarande månad föregående år, även skohandeln redovisar positiva siffror på 5,7 procentenheter.

– Man ska inte dra allt för stora slutsatser av november månads positiva siffror. Siffrorna i Stilindex presenteras i löpande priser, vilket gör att månadens siffror är en minskning mätt i fasta priser. Vi vet med oss att inflationen stigit på sistone, så tyvärr tvingas vi konstatera att situationen fortsatt är tuff för landets modehandlare, säger Sofia Larsen, vd för Svensk Handel.

– Black Week gav många handlare ett visst andrum, givet att skor och kläder är bland de mest populära köpen som görs. Nu blickar vi framåt mot en julhandel som blir viktigare än på länge. Många handlare behöver en bra julhandel för att kunna ta igen svagare handelsmånader som januari och februari, säger Sofia Larsen.

– Vi pratar ofta om att modehandeln är extremt säsongsbetonad. Detta visade sig på nytt när den första snön kom i stora delar av landet. Många handlare vittnar om att mer typiska vinterplagg som kängor och tjockare jackor nu säljs i större utsträckning, avslutar Sofia Larsen.