Veg of Lund i nytt samarbete

Veg of Lund i nytt samarbete
Professor Eva Tornberg och projektassistent Anna Kjellström ska utveckla framtidens växtbaserade köttprodukter. Foto: Pressbild Veg of Lund
Lästid: 2 minuter
Veg of Lund har inlett arbetet med Scandi standard kring framtidens vegetabiliska alternativ till köttprodukter och skapar en gemensam forskargrupp.

Veg of Lund har inlett arbetet med Scandi standard kring framtidens vegetabiliska alternativ till köttprodukter och skapar en gemensam forskargrupp.

Två svenska livsmedelsbolag, i frontlinjen inom varsitt område, samarbetar nu för att få fram fler av framtidens växtbaserade livsmedel.
11 november 2020 meddelade Veg of Lund och Scandi standard att bolagen ska samarbeta för att ta fram nya växtbaserade köttprodukter.

Nu har bolagen skapat en gemensam forskargrupp med målet att inom ett eller två år kunna erbjuda nya livsmedel som möter efterfrågan på växtbaserade produkter med hög kvalitet och lågt klimatavtryck.

Utvecklingsprojektet leds av Veg of Lunds forsknings- och utvecklingschef Eva Tornberg, även professor vid Lunds universitet. Hon och projektassistenten Anna Kjellström är i startfasen av arbetet.
Inom några månader intensifieras arbetet och hennes lag kommer att växa med ytterligare kollegor.

Planerna är att använda Veg of Lunds patent och den forskning som baseras på kombinationen av potatis och rapsolja till livsmedelskategorier utöver bolagets befintliga inom mejeriprodukter. 
– Vi är inne i slutfasen med finjusteringar för Veg of Lunds andra stora satsning – potatismjölk – så nu har vi möjlighet att fokusera på ett nytt projekt, säger Eva Tornberg.

Eva Tornberg hade med sig erfarenheter från en nästan 50-årig karriär som forskare då hon och fyra andra parter grundade Veg of Lund 2016.
Under 1980- och 90-talen arbetade hon på Köttforskningsinstitutet i Kävlinge, som ägdes av slakterikooperationen. Där blev det 16 år som forskningschef och mycket kontakter med kött- och charkindustrin.

Därefter blev hon professor vid Institutionen för livsmedelsteknik vid Lunds universitet. Där återupptog hon den forskning som hon ägnat sig åt i sitt doktorsarbete på 1970-talet, nämligen hur emulsioner kan stabiliseras med hjälp av proteiner.
Frågan var hur gör man vegetabiliska proteiner lika hanterbara som de animaliska. Svaret finns i de patent som Eva har och som bland annat resulterat i produktionen av Veg of Lunds smoothie-produkter som idag finns i butiker och caféer. 

– Jag tyckte att potatis, en rotfrukt med mycket kolhydrater, men även protein av hög kvalitet, var intressant att studera. Fett saknas nästan helt i potatis men finns i riklig mängd i oljeväxter, som raps och dessutom med tio procent av de hälsobringande omega 3-fettsyrorna. Potatis och rapsolja, en jättebra kombination och det är väldigt hållbart ur klimatperspektiv, säger Eva Tornberg.

Emulsionen mellan potatis och rapsolja blir basen även i de växtbaserade köttprodukterna som ska lanseras inom två år, men i köttalternativet krävs en högre proteinhalt och en annan textur som uppfyller konsumentkrav om smak, tuggmotstånd och saftighet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil