Gränshandeln närmar sig normala nivåer

Foto MostPhotos
Färsk norsk statistik visar att norrmän gränshandlade för 3,3 miljarder norska kronor i Sverige kvartal 3. Handeln är på väg mot normala nivåer.

Det är Norges statistikbyrå SSB som levererar de färska siffrorna.
En gränshandel i Sverige av norrmän för 3,3 miljarder norska kronor tredje kvartalet är en notering som visar att gränshandeln nu är på väg mot  ”före pandemi-nivåer”.

Dessutom handlar de norrmän som åker över gränsen för större belopp.
Inköpen per resa ligger nu på ett snitt på 1 766 kr.

Rekord i gränshandeln sattes 2019 och då var nivån tredje kvartalet nästan 5 miljarder, men årets notering är i nivå eller över de två åren dessförinnan.

– Gränshandeln under det tredje kvartalet är fortfarande 52 procent lägre än i motsvarande kvartal 2019, året innan pandemin. Men gränshandeln var ovanligt hög 2019, och nivåerna vi ser nu ligger nära nivåerna de föregående åren, säger Kristin Aasestad, senioranalytiker på SSB.

1,8 miljoner norska dagsturer räknar statistikbyrån och det är lägre än åren före pandemin men å andra sidan handlar man nu för drygt 160 kr mer per resa.
– Vi börjar närma oss samma nivå på gränshandeln i kronor som innan pandemin, men vi åker på färre handelsturer. Det innebär att norrmännen lägger mer pengar på varje tur, säger Kristin Aasestad.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Kunderna rasar mot Kellogg’s

Kellogg’s, känd för sina populära frukostflingor som Froot Loops och Frosties, har hamnat i en storm av kritik efter ett kontroversiellt uttalande från deras VD, Gary Pilnick. Uttalandet, som gjordes under en intervju med amerikanska CNBC, har fått kunder att reagera starkt.

Ingen ljusning i sikte enligt UC

Konkurser fortsätter att öka, och enligt experter syns ingen ljusning i sikte. Affärs- och kreditinformationsföretaget UC rapporterar att situationen är den värsta på över ett decennium för vissa branscher.

Levererar mat med drönare

En Ica Nära-butik har inlett ett pilotprojekt där man testar hemleverans med drönare till kunderna, som enligt en enkätundersökning är efterfrågat. Kundens erfarenhet beskrivs som ”oväntat smidig”.

440 miljoner kronor till Arlabönder

Arlabönder runt om i Sverige kommer att dela på en utdelning på cirka 440 miljoner kronor som en del av den efterlikvid som beslutades av Arlas högsta beslutande organ. Det totala beloppet för hela Arlas nordiska mjölkbönder är cirka 270 miljoner euro.

Ökar ersättningen till norrländska mjölkbönder

Från och med den 1 mars 2024 höjer Norrmejerier ersättningen för mjölkråvara med 30 öre. Beslutet välkomnas av både mjölkbönder och företagsledningen som ser det som ett nödvändigt steg med tanke på de utmaningar som mjölkbönderna i Norrland står inför.

Premiär för två nya Snabbgross Club

Den 29 februari slår Axfoods restauranggrossist Snabbgross upp portarna för två nya butiker i det medlemsbaserade konceptet Snabbgross Club, denna gång i Luleå och Västerås. Detta innebär att nu totalt nio butiker i Sverige erbjuder unika restaurangvaror och stora förpackningar till låga priser för både företags- och privatkunder.

Svenskt nej till CSDDD: En besvikelse

Idag stod det klart att EU-medlemsstaterna inte kunde enas om EU-direktivet om företags ansvar för mänskliga rättigheter och miljö, CSDDD. Vid mötet i COREPER blev det tydligt att det inte fanns någon majoritet bakom förslaget, och enligt uppgifter var Sverige det enda landet som planerade att rösta nej.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil