Hälften förvarar frukt och grönt fel

Gurkan ska inte ligga i kylen! De flesta svenskar vill agera klimatsmart, men en ny Sifo-undersökning visar att hälften av befolkningen förvarar sina frukter och grönsaker på fel sätt. Hållbarheten på frukt och grönt skulle öka om fler följde Livsmedelsverkets rekommendationer.

Varje år slängs ca 200 000 ton mat i de svenska hushållen. Det som slängs mest i såväl hushåll som butiker är frukt och grönsaker. När Sifo på uppdrag av Willys kartlägger svenskarnas attityder och vanor kring matsvinn framkommer det att sju av tio (71%) aktivt minskat sitt matsvinn det senaste året. De vanligaste åtgärderna är att ta bättre vara på rester (75%) samt att lukta och känna på maten snarare än att gå på bäst-före-datum (63%).

Däremot kan vi konstatera att det bara är 20 procent som satsar på att förvara maten smartare, vilket är lite överraskande med tanke på att man med mycket små medel kan få maten att hålla mycket längre, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

Om man jämför hur svenskarna förvarar frukt och grönsaker med Livsmedelverkets rekommendationer visar det att varannan svensk gör fel. Fyra av fem (78%) förvarar exempelvis gurka i kylen, medan rekommendationen är att den ska ligga svalt eller i rumstemperatur. Nästan tre av fyra (71%) förvarar också färska örter fel. Majoriteten låter dem stå framme i rumstemperatur medan de i själva verket bör ligga i kylen för att hålla så länge som möjligt. Apelsiner, nektariner, äpplen, vindruvor och bär ska också ligga i kylen och inte i rumstemperatur som många tror.

Från undersökningen

Hur förvarar du i huvudsak/oftast följande livsmedel inom frukt och grönt?
GRÖNSAKER % andel som förvarar fel
Livsmedelverket rekommenderar:
GurkaSvalt eller i rumstemperatur 78%
PaprikaSvalt eller i rumstemperatur 75%
Örter, färskaI kylskåp 71%
VitlökI kylskåp 61%
TomatSvalt eller i rumstemperatur 55%
PotatisSvalt eller i rumstemperatur 50%
Lök, gul och rödI kylskåp 48%
MorötterI kylskåp 25%
AvokadoSvalt eller i rumstemperatur 24%
ChampinjonerI kylskåp 21%
SalladI kylskåp 17%
   
FRUKTER  
Livsmedelverket rekommenderar:
ApelsinI kylskåp 75%
ÄpplenI kylskåp 73%
NektarinI kylskåp 64%
VindruvorI kylskåp 51%
BärI kylskåp 57%
BananSvalt eller i rumstemperatur 9%
Har du aktivt försökt minska ditt matsvinn det senaste året (senast 12 månaderna)?
 TotalManKvinna
Ja71%64%79%
Nej22%29%14%
Tveksam, vet ej7%7%7%
På vilket sätt har du minskat ditt matsvinn det senaste året (senast 12 månaderna)?
Tar bättre vara på rester75%
Planerar matinköpen bättre54%
Förvarar maten smartare20%
Fryser in mer51%
Luktar och smakar i stället för att gå efter bäst-före datum63%
Annat5%
Vet ej0%

 

Vilka typer av livsmedel kan du tänka dig köpa till ett lägre pris för att de närmar bäst-före-datumet eller för att de är något defekta?

Pasta, ris, gryn67%
Mjöl, socker och andra torra kryddor60%
Rotfrukter (potatis, morötter etc)56%
Flingor53%
Konservmat53%
Mejeri (mjölk, yoghurt, grädde, ost)52%
Lök, vitlök etc51%
Grönsaker49%
Frukt49%
Ägg48%
Kött (nöt, fläsk, vilt, lamm)47%
Bröd39%
Köttpålägg31%
Kyckling27%
Ingen7%

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil