Ica lanserar vertikalt odlade färska kryddor

Vertikal odling | Foto Pressbild, Ica
Ica och Oh My Greens har tecknat avtal för en megafarm med färska kryddor från en vertikalodlingsanläggning i Söderfors mellan Gävle och Stockholm.

Ica-kryddorna odlas inomhus i ett kontrollerat system i en outnyttjad äldre ombyggd industrilokal, med förnybar el från vindkraft och ett recirkulerande optimerat vatten- och näringssystem.

Utvecklingen av kontrollerad inomhusodling öppnar upp för att året runt ge stabila odlingsförhållanden och jämn kvalitet över året. 
Vertikalodling inomhus med Led-belysning ger goda förutsättningar att anpassa odlingen efter växternas behov, skriver Ica i en pressrelease.

Megafarm med färska kryddor | Foto Pressbild, IcaVarje planta får på detta sätt rätt mängd ljus, näring och vatten för att oavsett tidpunkt på året alltid hålla en jämn kvalitet och smak.
Genom att odla på höjden i flera våningar utnyttjas markytan effektivt och eftersom örterna odlas i befintliga lokaler har ingen ny odlingsmark tagits i anspråk. Volymen kommer att uppgå till 2,7 miljoner krukor årligen.

− Inom Ica jobbar vi kontinuerligt med innovationer och strävar efter att vara en drivande part i att utveckla framtidens matsystem. Att ta steget in i detta slutna system med vertikalodlade kryddor gör att vi säkrar varuförsörjningen och ambitionen framåt är att öka andelen svenskt och lokalt på våra hyllor, säger Jonas Andersson, chef för affärsområde frukt, grönt och blommor hos Ica Sverige.

Fakta/Vertikalodlingen
• Använder befintlig lokal och tar ingen ny odlingsmark i anspråk
• Energieffektiv LED-belysning används i odlingarna
• 100 procent förnybar el från vindkraft
• IP Sigill klimatcertifierad odling
• Recirkulerande näringslösning ger goda möjligheter att begränsa vattenanvändningen
• 14 olika kryddsorter i sortimentet
• Kryddorna levereras till Ica-butiker norr om Avesta från lagret i Borlänge.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil