Julbordet kan bli en fara för våra djur

Julbordet kan bli en fara för våra djur
Det gäller att se upp med vad husdjuren får äta under julhelgen. Foto: Royal Canin
Julen närmar sig och det är viktigt att vara uppmärksam på att en del av maten på julbordet kan vara hälsofarlig för våra djur, menar Royal Canin.

Julen närmar sig och det är viktigt att vara uppmärksam på att en del av maten på julbordet kan vara hälsofarlig för våra djur, menar Royal Canin.

I värsta fall kan de bli förgiftade. Royal Canins veterinär delar med sig av råd kring vilken mat man ska se upp med till hundar och katter kring juletid.
Julen är en omtyckt högtid som många ser fram emot, särskilt det stora julbordet med all god julmat. Men man bör tänka sig för innan man sticker till sin hund eller katt något från julbordet, rådger Royal Canins veterinär.

– Julmat är generellt mycket fet och innehåller höga halter salt, vilket katter och hundar är känsliga för. Det finns även vissa ingredienser i julmaten som är direkt giftiga, säger Karin Eliasson, legitimerad veterinär på Royal Canin.

Under julfirandet finns det en risk att din hund eller katt får, eller ser till att få tag på, mat när du inte ser.
– Det är lätt att underskatta hullet på sin hund eller katt och vi vet att många sällskapsdjur är överviktiga. Övervikt kan leda till ökad risk för vissa sjukdomar som t.ex diabetes och artros, men kan i tillägg ge förkortad livslängd och sämre livskvalitet, säger Karin Eliasson.

Vill du ändå ge ditt sällskapsdjur något extra i jultider rekommenderas anpassat hund- eller kattgodis, med lågt kaloriinnehåll.
– Det är lätt att missbedöma hur mycket extra kalorier en liten bit leverpastej eller fet skinka egentligen innebär för en katt eller hund. Eftersom julen för många också innebär mer ledig tid, kan man passa på att leka lite extra med sin katt eller ta en mysig långpromenad med sin hund för att rå om dem lite extra, istället för att ge en godbit, säger Karin Eliasson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Greenfood och Agtira ökar produktionen

Gurkor som kan säljas direkt efter de plockats från plantan. En oslagbart färsk produkt som producerats på ett hållbart sätt helt med minimal vattenförbrukning.

EVENT: Mariestads satsar mer hållbart

Svenskodlad malt – lyfts först på Scandic. Under 2022 startade Spendrups ett nytt samarbete med Lantmännen, där maltkorn har odlats enligt odlingsprogrammet Klimat & Natur.

Fontana är en av Sveriges bästa

Efter årets medarbetarundersökningar kan Fontana för sjätte året i rad fira certifieringen och titulera sig Great Place To Work®

Vi förändrar påskfirandet

Billigare mat, bättre planering och färre rätter på påskbuffén – så kommer svenskarnas påskfirande se ut, när åtta av tio förändrar sitt firande med anledning av ökade matkostnader.

Länen som näthandlar mest

Stockholm är det län som handlar mest online i hela landet, enligt nya siffror från Klarna. Tvåa och trea på listan är Norrbotten och Uppsala, sist är Västernorrland.

Svensk mat har starka mervärden

Årets stämma för branschorganisationen Svensk Fågel med temat ”Vår globala och lokala utmaning för en konkurrenskraftig och hållbar matfågelproduktion” har nyligen avslutats i Tylösand, Halmstad

Bärtas smörgåspålägg tar plats

Produkterna finns nu att hitta i kylen hos ytterligare 173 Hemköp, Willys och
City Gross. Det ökar tillgängligheten för närodlade, veganska livsmedel utan tillsatser.

Finlands mest hållbara varumärke

För nionde gången blev Valio utsedd till det mest hållbara varumärket i Finland.Konsumenterna uppskattar framför allt Valios lokala produktion.

Vald till generalsekreterare

Vi-skogens styrelse har utsett Charlotta Szczepanowski till ny generalsekreterare. Charlotta Szczepanowski har tidigare haft rollen som arbetande styrelseordförande för Vi-skogen och kommer nu fortsätta driva arbetet framåt. Charlotta tillträder sin nya roll den 1 april.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil