Julbordet kan bli en fara för våra djur

Julbordet kan bli en fara för våra djur
Det gäller att se upp med vad husdjuren får äta under julhelgen. Foto: Royal Canin
Julen närmar sig och det är viktigt att vara uppmärksam på att en del av maten på julbordet kan vara hälsofarlig för våra djur, menar Royal Canin.

Julen närmar sig och det är viktigt att vara uppmärksam på att en del av maten på julbordet kan vara hälsofarlig för våra djur, menar Royal Canin.

I värsta fall kan de bli förgiftade. Royal Canins veterinär delar med sig av råd kring vilken mat man ska se upp med till hundar och katter kring juletid.
Julen är en omtyckt högtid som många ser fram emot, särskilt det stora julbordet med all god julmat. Men man bör tänka sig för innan man sticker till sin hund eller katt något från julbordet, rådger Royal Canins veterinär.

– Julmat är generellt mycket fet och innehåller höga halter salt, vilket katter och hundar är känsliga för. Det finns även vissa ingredienser i julmaten som är direkt giftiga, säger Karin Eliasson, legitimerad veterinär på Royal Canin.

Under julfirandet finns det en risk att din hund eller katt får, eller ser till att få tag på, mat när du inte ser.
– Det är lätt att underskatta hullet på sin hund eller katt och vi vet att många sällskapsdjur är överviktiga. Övervikt kan leda till ökad risk för vissa sjukdomar som t.ex diabetes och artros, men kan i tillägg ge förkortad livslängd och sämre livskvalitet, säger Karin Eliasson.

Vill du ändå ge ditt sällskapsdjur något extra i jultider rekommenderas anpassat hund- eller kattgodis, med lågt kaloriinnehåll.
– Det är lätt att missbedöma hur mycket extra kalorier en liten bit leverpastej eller fet skinka egentligen innebär för en katt eller hund. Eftersom julen för många också innebär mer ledig tid, kan man passa på att leka lite extra med sin katt eller ta en mysig långpromenad med sin hund för att rå om dem lite extra, istället för att ge en godbit, säger Karin Eliasson.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil