Kaffe-policy skapar kontrovers

Arkivbild MostPhotos
Restriktioner och möjliga löneavdrag för kaffedrickande har blivit en känsloladdad fråga i Hudiksvalls kommun, där anställda riskerar avdrag beroende på arbetsgrupp. Kontroversen växer och når sociala medier.

I Hudiksvalls kommun har en kontroversiell kaffe-policy lett till starka reaktioner bland anställda. Enligt rapporter kan avdrag om 20 till 150 kronor göras beroende på arbetsgrupp, vilket skapat missnöje. Hudiksvalls beslut är inte unikt; enligt en undersökning från Kommunalarbetaren har minst 25 procent av Sveriges kommuner liknande policies. I städer som Örebro, Jönköping och Vänersborg förväntas vissa anställda betala för sitt eget kaffe.

Kommundirektören i Hudiksvall, Lena Högback, försöker mildra uppståndelsen genom att påpeka att policyn funnits länge och inte infördes nyligen som en sparåtgärd. Hon understryker att variationerna inom kommunen kommer diskuteras internt. Reaktionerna från ungdomar och andra kommentatorer har fokuserat på varför det finns skillnader mellan arbetsplatser, även inom samma kommun. Krav på en enhetlig policy för att undvika ojämlikhet och missnöje växer.

Många refererar till principen om ”allas lika värde” och efterfrågar en rättvisare och enhetlig inställning till kaffeavgifter på arbetsplatser. Diskussionen på sociala medier blir en plattform för uttrycka förvirring och krav på förändring.

Undersköterskor förväntas betala för sitt eget kaffe på jobbet i flera kommuner, och vissa ersätts med direkta löneavdrag. Detta fenomen sprider sig över landet och utmanar arbetsplatser att hantera kaffepolitiken på ett sätt som undviker missnöje och ojämlikhet.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil