Konsumtionsbaserade utsläpp ska minskas

FOTO: ANDRII YALANSKYI
Miljömålsberedningen har kommit överens och kommer 7 april att föreslå nya mål för att minska de utsläpp som är konsumtionsbaserade.

I miljömålsberedningen ingår ledamöter från samtliga åtta riksdagspartier. Beredningen har nu enligt flera medier kommit överens om hur konsumtionsutsläppen ska vara på nivån nettonoll år 2045.

– Jag tror att det här målet kommer att ge en skjuts i klimatarbetet och sprida sig till andra länder. Dessutom tror jag det hjälper till att stärka fokuset på resurseffektivitet och det cirkulära samhället, något som är väldigt viktigt, säger Naghmeh Nasiritousi, forskare i klimatpolitik vid Stockholms universitet och Utrikespolitiska institutet, i en kommentar till Aktuell hållbarhet.

Samtidigt är det i detalj oklart vad miljömålsberedningen kommer att föreslå och överenskommelsen ska ha suttit långt inne inför slutförhandlingarna mellan partierna.
Det såg ut som om arbetet skulle stranda och den stora stötestenen var om klimatnyttan av svensk export skulle räknas bort när det gällde att mäta konsumtionsutsläppen.

Nu har man enligt uppgift kommit överens om att exportens klimatnytta inte ska räknas av och att man istället ska ha ett separat mål för klimatnyttan av exporten, skriver DN.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil