Fyra av tio utsatta för stöld

Fyra av tio handlare har varit utsatta för stöld den senaste veckan, enligt Svensk handel. | Foto: Pressbild

Handlarnas utsatthet för stölder, hot, våld och bedrägerier har ökat under coronapandemin och andelen hotfulla situationer har mer än fördubblats sedan förra mätningen, enligt Svensk handel.
Branschorganisationens säkerhetsindex stiger med 16 procentenheter, till 55 procent, vilket är den högsta nivån sedan mätningens start år 2018.

– Coronapandemin har inte bara påverkat människors beteende, utan även den typ av brottslighet som drabbar samhället. Den minskade rörligheten stressar även de kriminella som i många fall tvingats se sina intäktsströmmar stramas åt. Det har drabbat handeln på ett oroväckande sätt, säger Svensk handels säkerhetschef Per Geijer.

Enligt Trygghetsbarometern för det andra kvartalet ökar butiksstölderna och den senaste veckan var 41 procent av butikerna utsatta för en stöld enligt mätningen, en ökning med tio procentenheter.
En ljusglimt i de mörka siffrorna är att fler butiker anger att de anmäler stölderna.

– Vi har länge brottats med att många butiksägare tappat både hopp och ork att anmäla butiksstölder eftersom det upplevs lönlöst. Det gör att mörkertalet är stort och att polisens statistik enbart visar toppen av ett isberg. Förhoppningsvis är det ett trendbrott vi ser nu, säger Per Geijer.

Svensk handels säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, ökar med 16 procentenheter från förra mätningen, till 55 procent vilket innebär att mer än varannan handlare varit utsatt för brott den senaste tiden.

– Många handelsföretag vittnar om ett uppskruvat tonläge där besökare är hotfulla och våldsamma. Politiska insatser för att stötta företagen i kampen mot kriminaliteten kan inte ta paus på grund av coronapandemin. Det planerade tillträdesförbudet till butik behöver klubbas igenom snarast möjligt, hävdar Per Geijer.

Andelen handlare som utsatts för bedrägerier ökar från förra mätningen. 28 procent av handlarna uppger att de råkat ut för bedrägeri den senaste månaden.
Bland annat har förekomsten av falska 500-lappar ökat, enligt handlarna i undersökningen.

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

264 miljoner euro till Arla-bönderna

264 miljoner euro till Arla-bönderna

Arlas representantskap röstade i veckan ja tillförslaget om en efterlikvid på 17,6 öre per kilo mjölk till alla Arlabönder, totalt 264 miljoner euro.

Nu har Clas Ohlson öppnat nya i Ingelsta

Nu har Clas Ohlson öppnat nya i Ingelsta

Torsdag 25 februari – inte bara lönedag för många utan även dagen då Clas Ohlson öppnade sin nya butik i Norrköping, mer exakt i Ingelsta köpcentrum.

Studenter inte så heta på ekologiskt

Studenter inte så heta på ekologiskt

Närmast är inte lika viktigt längre – och rabatter på kött är viktigare än ekologiskt. Mecenat som undersökt mer om hur studenters köpvanor rör sig.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.