Desserterna består av en kryddig nice cream med smak av chimichurri, en frisk ingefärsparfait med yoghurt och en kaneldoftande parfait med brynt smör. Svalkande svinn syftar till att inspirera fler att ta tillvara på mat och minska svinnet, och recepten finns nu tillgängliga på Mathem.se, skriver parterna i en pressrelease.

Det är framför allt mejeriprodukter, bröd, frukt och grönsaker som slängs helt i onödan och blir matsvinn – och det är också på dessa råvaror som recepten på Svalkande svinn tagits fram av Mathem och Sopköket.

Desserterna består av en kryddig nice cream med smak av chimichurri, en frisk ingefärsparfait med yoghurt och nektariner samt en krämig parfait på brynt smör och kanelbulle.

– För Mathem är minskat matsvinn, både i vår verksamhet och i samhället, ett av våra främsta fokusområden i vårt hållbarhetsarbete. Med det här initiativet vill vi uppmuntra fler att testa nya vägar att tillvarata den där överblivna bullen, eller jalapeñosresterna från fredagens tacomiddag. Det är verkligen bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan göra med rester, säger Mari Bergman, kock och matkreatör på Mathem.

– Kärnan i Sopkökets verksamhet är att jobba för minskat matsvinn och vi har alltid som målsättning att maten vi producerar ska bestå minst av 50 procent räddade råvaror. Genom samarbetet med Mathem ser vi en fantastisk möjlighet att belysa för omvärlden att maträtter på räddad mat är minst lika njutbara som annan mat, och på så vis inspirera människor till att tänka ett extra varv innan de slänger sina matrester, säger Filip Lundin, grundare av Sopköket.