De nobbar kontroversiellt kött

Nordea säljer aktierna i brasilianska köttproducenten JBS och bankjätten HSBC varnar för riskerna kring JBS. Men produkterna är kvar i svenska diskar.
Nordea säljer aktierna i brasilianska köttproducenten JBS och bankjätten HSBC varnar för riskerna kring JBS. Men produkterna är kvar i svenska diskar.

Nordea har beslutat sälja sina aktier i den brasilianska köttproducenten JBS. Det sker sedan bolaget kraftigt brustit inom arbetshälsa och säkerhet under coronapandemin, enligt rapporter.

Samtidigt är JBS kontroversiellt sedan tidigare ur andra infallsvinklar där nu även bankjätten HSBC varnar för risker kring avskogning i Brasilien och man pekar då risker med att investera i JBS som är världens största köttproducent.

Analytikerna på HSCB skriver i en finansiell rapport att JBS saknar en vision och åtgärdsplan samt teknik för att kunna övervaka ifall det kött som köps in från bondgårdar bidrar till skövling av regnskog, skriver Aktuell hållbarhet som också påpekar att analytikerna vid upprepade tillfällen frågat efter en plan från JBS för att hantera avskogning men har ännu inte fått gehör.

Varningen från HSBC kommer drygt två veckor efter det att Nordeas kapitalförvaltningsdel gått ut med att de säljer alla innehav i JBS.
Nordea har haft JBS på sin observationslista sedan 2017 på grund av problem kring korruption, bolagsstyrning och avskogning.

När sedan rapporten om att JSB kraftigt brustit inom arbetshälsa och säkerhet under coronapandemin fick Nordea nog.
– Vi bestämde oss för att vi har gått tillräckligt långt. Ett företag med så många problem inom miljö, sociala frågor och bolagsstyrning skulle behöva göra betydande förändringar för att återfå sin trovärdighet, säger Nordeas Eric Pedersen till Aktuell hållbarhet.

Tidigare i år skrev SvD om att de svenska dagligvarujättarna köper in kött från JBS.
Leverantören, Norvida, erkände då i artikeln att de inte kan garantera att JSB inte köpt in kött från djur i områden med koppling till avskogning i Brasilien.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil