Letar farliga ämnen i alla sommarvaror

Letar farliga ämnen i alla sommarvaror
Foto: Mostphotos
Kemikalieinspektionen har startat ett tillsynsprojekt av sommarvaror. Det handlar om att hitta farliga ämnen och minska risken för konsumenter.

Kemikalieinspektionen har startat ett tillsynsprojekt av sommarvaror. Det handlar om att hitta farliga ämnen och minska risken för konsumenter.

Kemikalieinspektionen har inlett ett tillsynsprojekt av sommarvaror som till exempel uppblåsbara badsaker, strandmadrasser, badtofflor, kylväskor, fiskeutrustning och trädgårdssaker.
Tillsynen sker bland webbutiker och bensinmackar och syftet är att minska risken för att konsumenter utsätts för farliga ämnen.

– Vi fokuserar på produkter och material som vi tidigare har sett problem med, till exempel mjuk PVC-plast som bland annat kan finnas i uppblåsbara sommarprylar, billig elektronik som kan innehålla bly och kadmium och skummat material som kan finnas i bland annat badtofflor, säger Karin Rumar som är inspektör hos Kemikalieinspektionen.

Kemikalieinspektionens rekommendationer till konsumenter för att minska risken för att komma i kontakt med farliga ämnen är att det är bra att vara uppmärksam ifall man handlar från webbutik utanför EU som enbart förmedlar köp, och som inte själv har producerat varorna, säger Karin Rumar.

– Vår erfarenhet är att produkter som direktimporterats av konsumenter ofta har högre andel brister eftersom det inte finns något företag inom EU som ansvarar för kemikaliesäkerheten. Andra och lägre krav kan finnas i länderna utanför EU.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

SWAJP Annonser

Dansukker utökar sitt svenska sortiment

Dansukker utökar sitt ”Från Sverige”-märkta sortiment när Brun farin strö från oktober får det blågula märket på sin förpackning i dagligvaruhandeln.

Snabbleverantör snabbt i konkurs

Stockholms-baserade budföretaget Vembla har behövt ökat kapitaltillskott men slänger nu in handduken och har försatts i konkurs vid tingsrätten.

Färdigcyklat inne i en Ica-butik till

Ica Supermarket i Åkers Styckebruk, Strängnäs, har förbjudit elsparkcyklar inne i sin butik. Tidigare gjorde en Ica-butik i Östersund samma sak.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil