Marabous ägare svartlistas av Ukraina

Foto MostPhotos
Ukraina svartlistar Mondelez, som bland annat äger varumärken som Marabou, O´boy och Daim eftersom koncernen bidrar till Rysslands krigskassa.

Livsmedelsjätten Mondelez äger kända varumärken som Daim, Marabou, O’boy, Oreo och Philadelphia.
I veckan som gick satte Ukraina upp företaget på sin svarta lista utifrån att bolaget enligt Ukraina bidrar till Rysslands krigskassa.

”De har tre fabriker där och bidrar genom tillverkning i Ryssland till att betala skatt till den ryska statskassan. Eftersom Ryssland är en krigsekonomi går pengarna på ett eller annat sätt till att finansiera Rysslands krigföring i Ukraina med det yttersta målet att utplåna Ukraina som en stat och nation”, skriver Jakob Hedenskog, analytiker vid Utrikespolitiska institutet, i ett sms till TT.

Mondelez skriver i sin årsredovisning för 2022 att den ryska verksamheten står för 4 procent av omsättningen.
Utifrån bolagets omsättning på 31,5 miljarder dollar skulle det innebära en försäljning i Ryssland på cirka 13 miljarder kronor.

– Vi säljer choklad och kex. I många länder är kex en del av standarddieten. Något som man äter till frukost. Och därför anser vi att vi tillhandahåller produkter för vanliga ryssar, sade bolagets vd Dirk Van de Put i en intervju i höstas.

Mondelez svenska pressavdelning skriver i en kommentar till TT att ”Vi säljer inga produkter i Norden som tillverkats i Ryssland. Mondelez Sverige har ingen direktexport till Ryssland”.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil