Matsmart uppmanar Sveriges riksdag

Arkivbild MostPhotos
Idag arrangerar Matsmart ett seminarium på Sveriges riksdag för att uppmärksamma behovet av nationella mål för att minska matsvinn. EU-kommissionens förslag till uppdaterat avfallsdirektiv betonar att arbetet går för långsamt och kräver att medlemsländerna sätter hårda mål för att påskynda utvecklingen.

Varje år slängs 60 miljoner ton mat inom EU, vilket motsvarar ett värde på cirka 132 miljarder euro. Detta är en kostsam och resurskrävande verksamhet som inte bara påverkar ekonomin utan även miljön och konsumenterna.

Trots att Sverige har en nationell matsvinnsstrategi har landet ännu inte fastställt konkreta mål för att minska matsvinnet. Detta trots att EU:s Farm to Fork Strategy tydligt visar att minskat matsvinn inte bara gynnar klimatet utan även bidrar till ökad matsäkerhet och lägre livsmedelspriser.

EU-kommissionen har föreslagit hårda mål för medlemsländerna, inklusive minskning av produktionsförluster med minst 10 % och minskning av matsvinn med 20 %. Dessutom efterfrågas goda exempel och sektoröverskridande samarbeten för att påskynda arbetet mot minskat matsvinn.

Matsmart framhäver behovet av nationella mål för att minska matsvinn och uppmanar Sveriges riksdag att agera i linje med EU:s rekommendationer. Genom att sätta hårda mål och främja samarbeten kan Sverige ta ledningen i kampen mot matsvinn och bidra till en mer hållbar och effektiv livsmedelsproduktion.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil