Näring i vegokött tas inte upp av kroppen

Foto MostPhotos
Forskare har analyserat 44 köttsubstitut som säljs i Sverige. Många innehåller mycket järn – men järn som kroppen inte kan ta upp, visar forskarna.

Det är ganska lite studerat om hur hälsan hos människor eventuellt påverkas när de äter så kallade texturerade växtproteiner, där protein har omstrukturerats genom en process med högt tryck och hög temperatur, skriver forskarna.
Det handlar, enklare uttryckt, om olika sorters köttsubstitut eller ”vegokött”.

I en studie från Chalmers har en forskargrupp analyserat 44 köttsubstitut som säljs i svenska butiker. Produkterna är framför allt tillverkade av soja- och ärtprotein, men även av den fermenterade sojaprodukten tempeh samt av mykoproteiner, det vill säga proteiner från svamp.

Det finns en stor variation i innehåll, konstaterar forskarna, och även stora skillnader i hur hållbara produkter kan anses vara ur hälsosynpunkt.
– Generellt var kroppens upptag av järn och zink väldigt lågt. Det beror på att dessa köttsubstitut innehåller höga halter av fytat, ett ämne som hämmar upptaget av mineraler i kroppen, säger Cecilia Mayer Labba, som nyligen disputerade på en avhandling om de näringsmässiga följderna av att ersätta animaliskt protein med växtbaserat protein.

Läs mer om forskningsresultaten i Butikstrender 1/2023

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil