Nätapotek kritiska till legitimationskrav

Foto MostPhotos
Flera nätapotek är starkt kritiska mot Läkemedelsverkets förslag på legitimeringskrav vid hemleveranser av receptbelagd medicin.

Striden mellan nätapoteken och Läkemedelsverket har pågått en tid, skriver ehandel.se.

Branschen sågar verkets förslag om att inför legitimeringskrav vid hemleverans av receptbelagd medicin. 
Det skulle medföra en allt för stor detaljstyrning av bolagen, menar nätapoteken. Samtidigt hävdar de att legkrav kan slå hårt mot äldre på landsbygden, som kan ha långt till ett fysiskt apotek.

En av orsakerna till Läkemedelsverkets krav är att man fått klart för sig att paket försvinner eller stjäls.
Nu kräver nätapoteken att verket i så fall gör en grundlig analys och inte bara går på hörsägen.

Pär Svärdson, vd och grundare av Apotea, har varit aktiv i debatten och han får nu sällskap av Meds grundare Björn Thorngren.

– Samtliga apoteksaktörer är mycket kritiska. Meds delar synen att det är ett bristfälligt förberett förslag ur flera aspekter. Det är en ”lösning” på ett problem som inte är påvisat. Läkemedelsverkets tjänsteman har antagit att det kan vara ett problem med försvunna eller fellevererade paket, säger Björn Thorngren till ehandel.se och tillägger:

– Men de har inte tagit reda på omfattningen själva utan hänvisar till enskilda fall som de känner till. Det skrivs ut 86 miljoner recept om året i Sverige för att sätta det i perspektiv.
Enligt nätapoteken handlar det om ”ett par promille” som levereras till fel mottagare eller försvinner.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Stärker positionen inom färdigmat

Atria Sweden AB har tagit ett stort steg framåt genom att förvärva hela aktiekapitalet i svenska färdigrättsverksamheten Gooh från Lantmännen Cerealia. Gooh är en ledande aktör inom kylda färdigrätter i den svenska dagligvaruhandeln, med en imponerande marknadsandel på cirka 25 procent.

Årets Storbolags-VD 2023

avid von Laskowski, vd för Picadeli och Greenfood Group, prisas för sitt värderingsdrivna ledarskap och banbrytande arbete inom hållbarhet och tillväxt. Hans insatser sträcker sig bortom affärsmässig framgång och har gjort Greenfood till en ledande aktör.

ATG redovisar högre vinst

ATG, det ledande spelföretaget inom hästspel, rapporterade en imponerande ökning av rörelsevinsten för det fjärde kvartalet enligt deras bokslut för 2023. Vinsten steg till 546 miljoner kronor.

Implementerar återvunnen plast

Spendrups tar ännu ett steg mot hållbarhet genom ett samarbete med förpackningsleverantören Trioworld. Tillsammans har de beslutat att övergå till användningen av 30 procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm

Återkallar Garant tropisk juice

Axfood har inlett en återkallelse av Garant Tropisk Juice efter att plastpartiklar upptäckts i vissa förpackningar. Produkten återkallas med bäst före-datum den 19 april 2024.

Ica Knuten möts av onödig kritik

Ica Knuten i Nyköping har tagit ett vågat steg i sin strävan att förnya kundupplevelsen genom att erbjuda livekonserter i butiken under helgerna. Men den nya satsningen har inte mötts av enbart positiva reaktioner från kunderna.

Här är ohälsotalet lägst i Sverige

En nyligen genomförd analys av Essity visar på en avtagande nedgång. Stockholms län toppar listan över minst antal ersatta sjukdagar, medan Västernorrlands län befinner sig i motsatt ände.

Tar stormarknad till stadsdelen

Coop fortsätter sin satsning på stadsdelen Ladugårdsängen i Örebro genom att införa sitt största stormarknadskoncept. Tio år efter sin ursprungliga etablering i området väljer kedjan att växla upp sin närvaro.

The Body Shop stänger butiker

Skönhetskedjan The Body Shop står inför en tuff tid då de tvingas stänga hälften av sina nära 200 butiker i Storbritannien. Orsaken till denna drastiska åtgärd är att kedjan hamnat under tvångsförvaltning.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil