Nu blir det lax på land i Värmland

Så här ser den nya stora laxodlingen ut enligt den skiss som nu ska bli verklighet och vara klar 2024. | Bild: Pressfoto
Sverige får sin första landbaserade laxodling efter att det bolag som sagt sig vilja satsa får rätt att bygga efter miljöprövning och överklaganden.

Efter att miljöprövningsenheten gett klartecken och överklagandetiden gått ut startar bygget av Sveriges första landbaserade laxodling i värmländska Säffle.
Det handlar om en miljardinvestering om den blir verklighet och enligt företaget bakom kan den nya odlingen ge flera hundra jobb i Säffle.

Laxodlingen omfattar enligt plan 58 000 kvadratmeter på 1,5 hektar industrimark och ska byggas utanför Säffle.
För att få ett mått på storleken i satsningen kan man påpeka att om laxodlingen skulle bli fullt utbyggd kommer den att producera lax i en mängd som motsvarar ungefär 20 procent av svenskarnas totala laxkonsumtion.

Satsningen har varit ifrågasatt och därav de överklaganden som nu är avfärdade. Kommunen klassar satsningen som ”seriös” och välkomnar de jobb satsningen ger när den kommer igång.
2024 ska anläggningen enligt plan vara klar för fullskalig produktion.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil