Nu blir det lax på land i Värmland

Sverige får sin första landbaserade laxodling efter att det bolag som sagt sig vilja satsa får rätt att bygga efter miljöprövning och överklaganden.

Efter att miljöprövningsenheten gett klartecken och överklagandetiden gått ut startar bygget av Sveriges första landbaserade laxodling i värmländska Säffle.
Det handlar om en miljardinvestering om den blir verklighet och enligt företaget bakom kan den nya odlingen ge flera hundra jobb i Säffle.

Laxodlingen omfattar enligt plan 58 000 kvadratmeter på 1,5 hektar industrimark och ska byggas utanför Säffle.
För att få ett mått på storleken i satsningen kan man påpeka att om laxodlingen skulle bli fullt utbyggd kommer den att producera lax i en mängd som motsvarar ungefär 20 procent av svenskarnas totala laxkonsumtion.

Satsningen har varit ifrågasatt och därav de överklaganden som nu är avfärdade. Kommunen klassar satsningen som ”seriös” och välkomnar de jobb satsningen ger när den kommer igång.
2024 ska anläggningen enligt plan vara klar för fullskalig produktion.

Så här ser den nya stora laxodlingen ut enligt den skiss som nu ska bli verklighet och vara klar 2024. | Bild: Pressfoto

Dela på:

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

powered by Typeform

”Stark start på hösten”

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade 6,3 procent under september 2020 jämfört med motsvarande månad 2019, enligt Svensk dagligvaruhandel.

Coop vill utveckla klimatmål

Coop tar nästa steg i klimat- och hållbarhetsarbetet genom ett åtagande inom systemet Science based targets som bygger på vetenskapligt baserade mål.

Systembolaget vann mot Winefinder

Domstolen ger Systembolaget och slår fast att Winefinder driver en verksamhet som liknar detaljhandel. Nu beläggs Winefinder med vite på en miljon kr.

Krav vill se kommunalt ansvar

Kommunerna bör ta ansvar för att driva utvecklingen av ekologiska varor, hävdar Krav och anser sig ha stöd av en ny undersökning man låtit Sifo göra.

122 sökte pengar hos Lidl

122 projekt sökte finansiering hos Lidl i ”Hållbarhetsakuten”. Nu presenteras åtta finalister och vinnarna bland dem kommer att presenteras november.

Sodastream fyller på smaker

Efter fjolårets lansering av Pepsico-smaker går Sodastream nu vidare och utvidgar sin Pepsi-portfölj på den svenska marknaden med smaken Mountain Dew.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.