Nu kan du skanna din avokado

Avokadoskanner | Foto Coop Sverige
Mogen eller inte, och hur pass mogen? Coop introducerar avokadoskanners i butiker över hela landet för att hjälpa både kunder och medarbetare att bedöma avokadons färskhet. Från mitten av juli kommer Coop att placera ut åtta avokadoskanners i utvalda butiker från Luleå till Lund.

Med hjälp av dessa skanners kan Coops kunder enkelt se om avokadon är redo att ätas samma dag, om några dagar eller om den behöver mogna hemma en längre tid.
-Vi känner alla igen oss i problematiken framför avokadohyllan. Vi klämmer och känner, och ibland blir vi inte klokare för detta och samtidigt riskerar vi att skada de avokados vi prövar oss fram med. Nu kommer klara besked vilket minskar såväl klämmandet på varan samt svinnet hemma och i butik. Vi tror att denna skanner kan få stor genomslagskraft i marknaden. Om de tas emot väl kommer fler butiker att få dessa framöver, säger Elise Andersson, inköp- och sortimentsansvarig för frukt, grönsaker och blommor på Coop Sverige.
För butikspersonalen är skannrarna även ett praktiskt arbetsredskap för att identifiera övermogna avokados som behöver rensas ut, vilket Elise vidare förklarar.
Coop blir först inom svensk dagligvaruhandel att erbjuda skanning av den populära frukten, vilket kan vara en revolution för såväl fredagstacomiddagen som hälsotallriken. Skannern använder spektrala fingeravtryck för att jämföra avokadons mognad med en databas och sedan visa informationen på en skärm för både kunder och butiksmedarbetare. Skannrarna har tidigare testats med stor framgång i Nederländerna och Schweiz. De har inte bara väckt stort intresse och nyfikenhet bland kunderna, utan också bidragit till minskat svinn i butikerna. Antalet avokados som behövde ätas omgående minskade från cirka 10 procent till sex procent bara en vecka efter införandet av skannern.
Högre tillit till produktens färskhet har även lett till en tio procentig försäljningsökning i butiker som testat skannern.
-Vi har gått från 120 ton till 4 ton matsvinn de senaste åren, men i dagsläget ligger vi tyvärr på 8 procent waste på alla inköp av avokado. Med detta hjälpmedel minskar vi definitivt detta tal, så det här blir kanon. Alla vill ju ha den perfekta avokadon, och nu kan Coops kunder få det, säger Markus Wahlgren, stormarknadschef Stora Coop Visby, en av åtta utvalda Stora Coop-butiker som kommer att erbjuda avokadoskannern under en sex månader lång testperiod.

Fakta om avokadoskannern

8 aktuella Coop-butiker:

 • Stora Coop Lund (Coop Syd)
 • Stora Coop Bromma (CBS)
 • Stora Coop Visby (Coop Gotland)
 • Stora Coop Storheden Luleå (Coop Norrbotten)
 • Stora Coop Ersboda Umeå (Coop Nord)
 • Stora Coop Västerås (Coop Mitt)
 • Stora Coop Bergvik Karlstad (Coop Värmland)
 • Stora Coop Bäckebol Göteborg (Coop Väst)

Status/rekommendation som visas på skärmen:

 • Snart mogen / Låt mogna och ät om några dagar
 • Mogen och fast / Använd i sallad idag eller låt vila i 2–3 dagar för guacamole
 • Mogen och mjuk / Perfekt för guacamole idag eller i morgon
 • Ät idag – Mogen / behöver ätas i dag!

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil