Nu kommer hållbarhetsdeklaration

Coop tar idag ett nytt steg när man presenterar en satsning på hållbarhetsdeklaration av livsmedel. | Foto av Snapwire
Idag presenterar Coop en nysatsning när man börjar med en ny typ av deklaration av livsmedel. Coop ska hållbarhetsdeklarera alla livsmedelsprodukter.

Coop tar idag ett nytt steg när man presenterar en satsning på hållbarhetsdeklaration av livsmedel.
– Många av våra medlemmar och kunder letar idag efter vägledning för att kunna fatta hållbara val i butik, därför kommer vi börja visa hur varje enskild vara påverkat jordens resurser, klimat och samhälle. Vi vågar sticka ut hakan och säga att hållbarhetsdeklarationen i framtiden kommer kännas lika självklar som innehållsdeklarationen, säger Magnus Johansson, vd för Coop Sverige.

Livsmedel som säljs idag måste enligt lag ha en medföljande innehållsdeklaration där alla ingredienser listas. Men det har inte alltid varit så. 
År 1946 började Coop med att deklarera innehållet i sina varor, ett initiativ som sedan spred sig till resten av branschen. Idag är det såväl en självklarhet som en lag att man som konsument kan se vad en matvara innehåller. 

Nu tar Coop nästa viktiga steg för att konsumenten ska kunna få vägledning i sina val med hållbarhetsdeklarationen – en deklaration som visar produktens påverkan på jordens resurser, klimat och samhälle, skriver man i en pressrelease idag.
– Vi vill förflytta livsmedelsbranschen så att vi blir ännu mer hållbara och vi hoppas självklart att hela branschen följer efter oss i detta initiativ, säger Magnus Johansson.

Just nu pågår en process där Coop tar fram deklarationer. Totalt ska cirka 17 000 matvaror märkas utifrån tio olika parametrar ner på ingrediensnivå.
De tio parametrarna har tagits fram av WWF:s initiativ hållbar livsmedelskedja som startades år 2005 för att adressera de stora hållbarhetsutmaningarna i livsmedelsbranschen. De data som beräkningarna baseras på kommer från oberoende källor.

– Vi vill förenkla både för kunden och för oss själva i våra inköp att göra mer hållbara val. Samtidigt vill vi visa att hållbarhet är komplext, och att många olika faktorer påverkar vad som är hållbart, säger Charlotte Szczepanowski som är chef för hållbarhet och kvalitet hos Coop.
– En vara kan ha ett litet klimatavtryck men samtidigt en stor negativ påverkan på den lokala befolkningens liv och arbetsmiljö i produktionen. För oss är det viktigt att visa flera aspekter av en varas påverkan.

Hållbarhetsdeklarationerna kommer att visas genom en digital scanning av en varas streckkod. Tester inleds under sommaren och hösten 2020 och Coop beräknar att hållbarhetsdeklarationerna är tillgängliga för kunder fullt ut första kvartalet 2021.
 

Här är parametrarna Coop mäter i sin nya hållbarhetsdeklaration som presenteras idag. | Foto: Pressbild

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Sales Support firar 30 år

30-årsjubileum. Och 15-årsjubileum. Det är mycket nu för
Sales Support som både firar och tittar framåt.

Arla testar foder för mindre utsläpp

Nu testar drygt 2 500 svenska Arla-kor fodertillskottet Bovaer. Det är ett experiment som syftar till att minska metanutsläppen med cirka 30 procent.

Coop genomför en ny prissänkning

Även Coop utnyttjar läget till att nu göra en längre kampanj med prissänkta varor, i Coops fall för perioden 5 juni till och med 2 juli.

Marabous ägare svartlistas av Ukraina

Ukraina svartlistar Mondelez, som bland annat äger varumärken som Marabou, O´boy och Daim eftersom koncernen bidrar till Rysslands krigskassa.

NYHETER VARJE VARDAG I DIN MOBIL?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil