Amerikanska kostråd pekar vegetabiliskt

Amerikanska kostråd pekar vegetabiliskt
Foto: Di Luca & Di Luca
De nya amerikanska kostråden är här, påminner Di Luca & Di Luca om och pekar på att de indikerar att vi behöver skifta mer mot vegetabiliska oljor.

De nya amerikanska kostråden är här, påminner Di Luca & Di Luca om och pekar på att de indikerar att vi behöver skifta mer mot vegetabiliska oljor.

Vart femte år uppdateras de amerikanska kostråden. Råden baseras på den samlade och senaste forskningen inom mat och hälsa från hela världen, riktar sig till alla amerikaner och omfattar för första gången nu specifika råd för alla åldrar, från spädbarn till äldre.

– Till stor del påminner de om de nordiska näringsrekommendationerna. Men det vi tycker är spännande är att de så tydligt pekar på att det mättade fettet bör bytas ut mot vegetabiliska oljor i stället, säger Fernando di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta.

Enligt Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor på Karolinska institutet, är syftet med alla kostråd att ge vetenskapligt baserade råd kring vad man ska äta och dricka för att främja hälsan och minimera risken för kroniska sjukdomar, som hjärt- och kärlsjukdomar, typ 2-diabetes, fetma och vissa typer av cancer, skriver företaget i en pressrelease.
De amerikanska kostråden poängterar också att alla kan uppnå fördelar med att följa ett hälsosamt kostmönster, oavsett tidigare hälsostatus och ålder. Det är helt enkelt aldrig för sent att börja äta hälsosamt, eller för tidigt.

– Mycket i råden känner vi igen, som att det är bra att äta alla sorters grönsaker och frukter, spannmålsprodukter med en hög andel fullkorn, magra mejeriprodukter samt proteinrika livsmedel. Men det jag är särskilt glad över är det tydliga rådet att äta mer vegetabiliskt fett, vilket också de nordiska näringsrekommendationerna säger, påpekar Hellenius.
– I fast fett, som smör, finns nämligen höga halter av den mättade fettsyran palmitinsyra och även transfetter. Palmitinsyran har en negativ effekt på blodfetter, ger mer leverförfettning och bukfetma jämfört med omättade fetter. Dessutom påverkar den cellernas insulinkänslighet negativt och den är inflammationsframkallande, tillägger hon.

– 77 procent av amerikanarna äter för mycket mättat fett och även i Sverige får åtta av tio både vuxna och barn i sig för mycket mättat fett. Det innebär att man bör dra ner på bland annat smöret och använda det som en krydda i stället. Att välja flytande fetter från växtriket så ofta det går i stället för fasta fetter från djurriket är ett enkelt sätt att göra något bra för den egna hälsan, och är även helt i linje med de nordiska näringsrekommendationerna som just nu uppdateras, avslutar Mai-Lis Hellénius.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Annons

Ring eller maila oss

[email protected]

0703451200