Olivoljepriserna skjuter i höjden

Arkivbild MostPhotos
Den senaste tiden har olivoljepriserna fortsatt att skjuta i höjden till följd av torkan som härjar i södra Europa. Enligt Ulf Mazur, vd och grundare av Matpriskollen, har priserna ökat med hela 5 procent under februari och en imponerande 40 procent på årsbasis.

Dessa stegringar kan innebära att kunderna nu överväger att avstå från att köpa olivolja, främst av ekonomiska skäl.

Mazur påpekar att det inte är ovanligt att konsumenterna anpassar sina inköpsvanor när priset på en viss vara når en viss nivå. ”Den har kanske kommit över en gräns nu så att det blir för dyrt”, kommenterar han.

Det ökande priset på olivolja är ett direkt resultat av den pågående torkan i södra Europa, där olivträdens skörd påverkas negativt. Detta i sin tur leder till en minskad tillgång på olivolja på marknaden, vilket driver upp priserna.

Som ett grundläggande köksingrediens, är olivolja en produkt som används flitigt i många hushåll runt om i världen. Med den pågående prisökningen kan dock konsumenterna vara tvungna att söka alternativ eller minska sin konsumtion av olivolja tills priserna stabiliserar sig.

I en tid när många ekonomiska variabler är osäkra, inklusive effekterna av lågkonjunkturen och det amerikanska presidentvalet på den globala ekonomin, är stigande livsmedelspriser en ytterligare faktor som kan påverka hushållens budgetar och konsumtionsvanor.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil