Rapport belyser ojämn relationsekonomi

Rapport belyser ojämn relationsekonomi
Illustration: Ica
Nu publicerar Ica-banken del två av Pengakollen. Den visar att svenskarnas relationsekonomi är mindre jämställd än vad majoriteten av oss tror.

Nu publicerar Ica-banken del två av Pengakollen. Den visar att svenskarnas relationsekonomi är mindre jämställd än vad majoriteten av oss tror.

Den nya rapporten, andra delen av ”Pengakollen” från Ica-banken, visar att svenskens relationsekonomi inte är så jämställd som majoriteten tror.
Men genom några enkla metoder kan relationsekonomin göras mer jämställd, menar Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér. Rapporten, Pengakollen: Svensken och relationsekonomin, visar att 71 procent av de svarande upplever sin gemensamma ekonomi som jämställd.
Samtidigt uppger 46 procent av kvinnorna som svarat och 38 procent av männen i åldrarna 30-49 år att inkomstbortfall inte kompenseras i deras relation.

33 procent av de svarande som lever i en relation uppger även att de inte kompenserar varandra i samband med vabbande, föräldraledighet eller deltidsarbete.
– Kompenserar man inte varandra för inkomstbortfall kan det få konsekvenser som påverkar på både kort och lång sikt. På kort sikt får den ena personen mindre pengar i plånboken och på lång sikt kan det påverka pensionen, påpekar Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

– Jag rekommenderar alltid att ha noga uppsikt över inkomstbortfall samt att man bör kompensera varandra kontinuerligt för att minimera ojämlikheter och skapa större ekonomisk trygghet, tillägger Hjelmér.

Läs mer om Pengakollen i printmagasinet, Butikstrender 9/21

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil