Ny rapport visar konkreta effekter på gårdsnivå
Biologisk mångfald är en förutsättning för ett hållbart jordbruk, men utarmas i dag av bland annat igenväxning. För att möta utmaningen har Skånemejerier tagit fram en rapport som visar hur bolagets cirka 280 mjölkleverantörer arbetar med att bevara och stärka ekosystemen på sina gårdar.
Insatser belönas genom hållbarhetsersättning
Biologisk mångfald är ett av sex nyckelområden i Skånemejeriers hållbarhetsprogram Hållbar mjölkgård. Genom att koppla hållbarhetsersättning till dokumenterade åtgärder skapas både incitament och insyn i arbetet.
– Gårdarna som producerar mjölk åt Skånemejerier finns ofta i landskap med en variation av åkrar, skog, vatten och betesmarker. En femtedel av gårdarna har dessutom betesmarker inom områden med så höga naturvärden att de blivit utpekade som naturreservat eller Natura 2000-område, säger Camilla Ohlsson, hållbarhetschef på Skånemejerier.
Restaurerade betesmarker och anlagda våtmarker
Betande djur bidrar till ett mer varierat jordbrukslandskap, vilket gynnar växt- och djurlivet. Att restaurera betesmarker är ett långsiktigt arbete, och i rapporten framgår att var fjärde gård inom nätverket arbetar med just detta.
– Att restaurera betesmarker är ett omfattande arbete som kan ta flera år, därför är det glädjande att var fjärde gård som levererar mjölk till oss arbetar med just detta. Gårdarnas engagemang och hårda arbete förhindrar igenväxning och bidrar till att den biologiska mångfalden bevaras, vilket gynnar oss alla, varför det också ska återspeglas i ersättningen de får för mjölken, säger Camilla Ohlsson.

Även våtmarker är viktiga ur både ett ekologiskt och klimatrelaterat perspektiv. På 15 procent av gårdarna har våtmarker anlagts eller restaurerats, vilket stärker landskapets motståndskraft mot torka och kraftig nederbörd.
Betesperioder över rikssnittet
Kor på Skånemejeriers gårdar vistas i snitt ute 40 dagar längre än lagkravet, vilket enligt företaget är längst i Sverige. På Elestorps gård i Hörby kommun sträcker sig betessäsongen ofta från maj till december.
– Jag ser på den biologiska mångfalden som en resurs som finns helt naturligt här på gården, och som vi behöver ta vara på. Det gör vi bäst genom att låta våra kor gå ute och beta så länge som möjligt då betandet och trampandet främjar djur- och växtlivet. Det är såklart också bra för kornas välmående, säger Åsa Sandgren, lantbrukare i sjunde generationen.
Skånemejeriers rapport ger en bred inblick i hur gårdarnas arbete bidrar till ökad biologisk mångfald och lyfter fram konkreta exempel från hela södra Sverige.
Läs mer i rapporten: Skånemejerier främjar biologisk mångfald i mjölkproduktionen