”Viktigt steg mot sund livsmedelsbransch”

”Viktigt steg mot sund livsmedelsbransch”
Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen. Foto: Livsmedelsföretagen

Nu har riksdagen röstat igenom den nya lagen mot otillbörliga handelsmetoder inom livsmedelskedjan, vilket Livsmedelsföretagen ser positivt på.

Den 10 juni röstade riksdagen med stor majoritet igenom den nya lagen mot otillbörliga handelsmetoder inom livsmedelskedjan.
Livsmedelsföretagen har arbetat intensivt med frågan sedan 2019 och ser lagen som ett stort framsteg för den svenska livsmedelskedjan i allmänhet och svenska livsmedelsproducenter i synnerhet, skriver organisationen i en pressrelease.

Drygt 1,5 år efter det att utredningen om genomförandet av UTP-direktivet presenterades så har riksdagen antagit den nya UTP-lagen, huvudsakligen i enlighet med regeringens proposition.
När lagen träder i kraft den 1 november 2021 förbjuds ett antal otillbörliga metoder i affärsrelationer inom livsmedelskedjan, till exempel:

* Förbud mot sena betalningar
* Förbud mot sena annulleringar
* Förbud mot ensidigt ändrade villkor
* Obehöriga angrepp på leverantörens företagshemligheter
* Förbud mot kommersiella repressalier

– UTP-lagen är lika viktig som den är efterlängtad. I alldeles för många år har svenska livsmedelsproducenter tvingats acceptera oskäliga och orättvisa villkor för att få ut sina produkter på marknaden. Nu är det förhoppningsvis slut med det, säger Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman.
– Jag vill å Livsmedelsföretagens vägnar rikta ett stort tack till regeringen, riksdagen och alla som vi har samarbetat med i den här frågan, tillägger Hellman.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Klarna på väg mot nytt miljardförvärv

Klarna på väg mot nytt miljardförvärv

Klarna är på väg att investera i ett nytt företag. Det handlar om ett köp av en tysk jätte och rör sig enligt media om en ny miljardaffär för Klarna.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.