Skånes första sociala matbutik har öppnat

Skånes första sociala matbutik har öppnat
Foto: Skåne Stadsmission
Under torsdagen öppnade Matmissionen Skåne den första sociala matbutiken i Skåne. Butiken finns på välkända köpcentret Mobilia i Malmö.

Under torsdagen öppnade Matmissionen Skåne den första sociala matbutiken i Skåne. Butiken finns på välkända köpcentret Mobilia i Malmö.

Torsdag 11.00 slog man upp portarna till Skånes första sociala matbutik: Matmissionen Skåne.
Här kan medlemmar handla livsmedel till kraftigt reducerat pris. På så sätt kan vi motverka hunger och matfattigdom samtidigt som vi minskar matsvinn, skriver organisationen.

– Alla människor ska ha råd att äta ordentlig mat. Det här är vårt bidrag för att minska matsvinn samtidigt som vi bidrar till långsiktigt och hållbart stöd till fler människor i utsatthet, säger Alireza Mobasheri, områdeschef sociala företag på Skåne stadsmission.

Matmissionen är ett butikskoncept som tagits fram av Stockholms stadsmission tillsammans med Axfood, och som går ut på att mat som annars skulle ha gått till spillo tas tillvara och säljs i en social butik där medlemmar får handla varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris.
I butikerna finns också möjlighet för människor som står långt från arbetsmarknaden att arbetsträna.

Under september har människor kunnat ansöka om medlemskap i Matmissionen och vid öppnandet finns cirka 400 registrerade medlemmar.
Matmissionen Skånes butik på Mobilia köpcenter beräknas på sikt ha kapacitet för cirka 3500 medlemmar. 
– Tillsammans med vår medgrundare Willys tittar vi också på möjligheten att öppnar fler butiker i Skåne i framtiden, säger Alireza Mobasheri. 

Varorna som säljs i butiken kommer från Skåne Stadsmissions matbank, som är utvecklad med ekonomiskt stöd från Kavlifonden.
Livsmedelsproducenter och butiker donerar överskottsmat som annars skulle gått till spillo, så kallat matsvinn, till matbanken.
Denna mat serveras sedan i stadsmissionens verksamheter, säljs i Matmissionen eller delas ut i matkassar till de människor som helt saknar pengar att handla för.

Skåne Stadsmission har nått potentiella medlemmar genom sina sociala verksamheter, men också genom samarbete med andra organisationer i Malmö.
Bland annat har Röda korset Malmökretsen på Lindängen erbjudit deltagare i sitt hälsofrämjande projekt för barnfamiljer att ansöka om medlemskap.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil