Skånes första sociala matbutik har öppnat

Skånes första sociala matbutik har öppnat
Foto: Skåne Stadsmission

Under torsdagen öppnade Matmissionen Skåne den första sociala matbutiken i Skåne. Butiken finns på välkända köpcentret Mobilia i Malmö.

Torsdag 11.00 slog man upp portarna till Skånes första sociala matbutik: Matmissionen Skåne.
Här kan medlemmar handla livsmedel till kraftigt reducerat pris. På så sätt kan vi motverka hunger och matfattigdom samtidigt som vi minskar matsvinn, skriver organisationen.

– Alla människor ska ha råd att äta ordentlig mat. Det här är vårt bidrag för att minska matsvinn samtidigt som vi bidrar till långsiktigt och hållbart stöd till fler människor i utsatthet, säger Alireza Mobasheri, områdeschef sociala företag på Skåne stadsmission.

Matmissionen är ett butikskoncept som tagits fram av Stockholms stadsmission tillsammans med Axfood, och som går ut på att mat som annars skulle ha gått till spillo tas tillvara och säljs i en social butik där medlemmar får handla varor till en tredjedel eller mindre av vanligt butikspris.
I butikerna finns också möjlighet för människor som står långt från arbetsmarknaden att arbetsträna.

Under september har människor kunnat ansöka om medlemskap i Matmissionen och vid öppnandet finns cirka 400 registrerade medlemmar.
Matmissionen Skånes butik på Mobilia köpcenter beräknas på sikt ha kapacitet för cirka 3500 medlemmar. 
– Tillsammans med vår medgrundare Willys tittar vi också på möjligheten att öppnar fler butiker i Skåne i framtiden, säger Alireza Mobasheri. 

Varorna som säljs i butiken kommer från Skåne Stadsmissions matbank, som är utvecklad med ekonomiskt stöd från Kavlifonden.
Livsmedelsproducenter och butiker donerar överskottsmat som annars skulle gått till spillo, så kallat matsvinn, till matbanken.
Denna mat serveras sedan i stadsmissionens verksamheter, säljs i Matmissionen eller delas ut i matkassar till de människor som helt saknar pengar att handla för.

Skåne Stadsmission har nått potentiella medlemmar genom sina sociala verksamheter, men också genom samarbete med andra organisationer i Malmö.
Bland annat har Röda korset Malmökretsen på Lindängen erbjudit deltagare i sitt hälsofrämjande projekt för barnfamiljer att ansöka om medlemskap.

Dela denna nyhet

Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på email
E-post

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

NYHETER VARJE VARDAG?

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Stora brister inom handelns arbetsmiljö

Stora brister inom handelns arbetsmiljö

Bara var tredje butik låter anställda rotera mellan arbetsuppgifter och drygt hälften av dem bryter mot regler om kassaarbete max två timmar i sträck.

Lagar skollunch inom planetens gränser

Lagar skollunch inom planetens gränser

I samarbete med Orklas matkreatörer har skolor i 36 kommuner som mål att under en hel vecka laga skolluncher som håller sig inom planetens gränser.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.