Svensk handel befarar stora hyresökningar

Foto Pexels
Den höga inflationstakten gör att svenska handlare nu hotas av höga hyreshöjningar. ”Kan vara spiken i kistan för många”, säger Svensk handel.

Under tisdagsmorgonen presenterade SCB nya inflationssiffror som visade att inflationstakten i oktober enligt KPI låg på 10,9 procent. Dessa siffror är av stort intresse för svenska handlare, som nu tvingas konstatera att hyresökningar på 10,9 procent kan bli verklighet, skriver branschorganisationen Svensk handel.

Den höga inflationstakten och kontinuerliga räntehöjningar har en stor inverkan på konsumenternas köpkraft, vilket slår hårt mot handlare runt om i landet, skriver organisationen. 
SCB:s detaljhandelsindex för det tredje kvartalet i år visar på ett kraftigt volymtapp inom sällanköpsvaruhandeln. Jämfört med samma period föregående år föll försäljningen med 7,7 procent, påpekar man.

Det är i denna ekonomiska miljö som svenska handlare nu står inför hotet om hyreshöjningar på 10,9 procent från årsskiftet, konstaterar Svensk handel. 
Fastighetsägarna hänvisar till en klausul som finns i de flesta hyresavtal och menar på att de kan höja hyran baserat på konsumentprisindex, oavsett nivån på denna. Skulle hotet om detta bli verklighet är katastrofen ett faktum. Handelsföretag kommer att tvingas stänga igen och tusentals arbetstillfällen skulle försvinna, är Svensk handels bild.

– Nu befinner vi oss i ett läge många av våra medlemmar drömt mardrömmar om. Hyresökningar på 10,9 procent efter årsskiftet skulle vara spiken i kistan för många välmående handelsföretag. Handeln är näringslivets största arbetsgivare och dramatiska hyreshöjningar likt dessa skulle få långtgående konsekvenser även för möjligheterna att anställa, säger Sofia Larsen, vd för Svensk handel och fortsätter:

– Vårt budskap till Fastighetsägarna är tydligt. Svensk handels dörr står alltid öppen för fortsatt dialog. Men dialog måste även föras med hyresgäster för att hitta gemensamma lösningar. Om så inte sker riskerar vi en verklighet där en bred utslagning av handelsföretag är ett faktum, något som hade varit förödande för svenska stadskärnor och handelsplatser.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil