Sverige slår rekord Mer vete än någonsin

Foto MostPhotos
Sverige slår rekord. I år kommer det att odlas vete på större yta än någonsin tidigare i Sverige, rapporterar Jordbruksverket.

I år kommer det att, för första gången, odlas vete på mer än 500 000 hektar i Sverige. Det uppger Jordbruksverket vars preliminära siffror indikerar att det kommer att odlas vete på 518 600 hektar under 2023.

Det innebär en rejäl ökning på ett år. Jämfört med 2022 ökar vetearealen med 55 700 hektar eller 12 procent, enligt det statliga verket. Vete fortsätter att dominera jämfört med övriga spannmålsgrödor.

Under 2023 väntas det odlas korn och havre på 272 000 respektive 149 900 hektar. Båda grödorna har minskat med 8 500 hektar jämfört med 2022.

Dock blir inte vete ensam om att slå rekord. Enligt Jordbruksverket väntas majsen öka med 6 800 hektar och då odlas på 29 100 hektar, vilket är mer än något tidigare år.

Totalt brukas preliminärt 2 528 700 hektar åkermark i år. Vall och grönfoder, spannmål, raps och rybs står för 89 procent av den brukade åkermarken.

 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

Foodtech-bolag byter namn och vd

Vertikalodlaren Ljusgårda byter namn till Supernormal Greens och skiftar samtidigt på vd-stolen där grundaren Andreas Wilhelmsson åter tar plats.

”Fryst mat kan ge mindre matsvinn”

Findus, som säljer fryst mat, vill i samband med internationella dagen mot matsvinn, påpeka att fryst mat kan bidra till att minska matsvinnet hemma.

Efter köpet vill Adlibris butikssatsa

Förra hösten köpte Adlibris bokkedjan Pocketshop. Fusionen var klar vid årsskiftet och nu vill Adlibris göra en satsning på fysiska butiker.

Från Sverige får kritik för reklam

Lantägg och Svenskmärkning får kritik för att man vilselett konsumenter när det gäller förhållandena för hönsen bakom de aktuella äggen.

Katt- och hundmat toppar krympflation

Kattmat, hundmat och smör. Det är produkter som i högre grad än andra ägnar sig åt krympflation, alltså minskar storleken men inte priset.

Ahlgrens bilar får ny design

Klassiska godiset Ahlgrens bilar fyller 70 år och får i samband med det en ny design samtidigt som påsen blir till hälften gjord av växtbaserad plast.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil