Vinnarna av årets Must-SM korade

Carl Levinsson med de tre diplomen Kiviks Musteri fick i årets Must-SM. | Foto Pressbild
I den sjätte upplagan av årets Must-SM har vinnarna äntligen blivit korade, och återigen har Kiviks Musteri visat framgång genom flera vinstplaceringar. Av de 83 deltagande musterna tog Kiviks Musteri hem tre segrar, inklusive den femfaldiga vinnaren Paradismust samt två placeringar i klassen "Bästa Kulturmust".

Must-SM är en återkommande händelse som presenteras av Sveriges Must- & Ciderproducenter. En jury, bestående av experter inom smak, drycker, mat och äpplen, utför blindtester på ett brett urval av muster från olika mustproducenter runt om i landet. Under två hela dagar bedömer juryn musternas utseende, doft och smak.

”Vi ser Must-SM som ett positivt återkommande arrangemang. Vi tycker det är fantastiskt skoj att det finns ett sådant gediget intresse för att skapa must och välkomnar alla som vill vara med att stärka den svenska äppelnäringen,” kommenterar Carl Levinsson, femte generationens ägare på Kiviks Musteri.

Kiviks Musteri, som har tillverkat must sedan 1935 på samma plats på Österlen, erbjuder ett brett utbud av muster i sitt sortiment. I premiumsortimentet ”Våra Finaste” återfinns en rad olika cidrar och muster, från sorter gjorda på specifika äppelsorter till blandningar av flera sorter, samt både klarfilterad och ofiltrerad must. I Must-SM tävlar de olika musterna i olika klasser, inklusive en specifik klass för så kallad Kulturmust, där äpplena måste vara av en sort som odlats i Sverige i över 50 år.

”På Kiviks Musteri värnar vi både om de gamla äppelsorterna och om att odla nya sorter för att möta framtidens smaker och klimat. Vi ser helt enkelt värdet i att bevara mångfalden bland svenska äpplen,” förklarar Carl vidare.

Kiviks Musteri tog även i år förstaplatsen i klassen ”Klar äppelmust av flera sorters äpplen” med Björn Ranelids Paradismust. Dessutom lyckades de knipa två platser i klassen ”Bästa Kulturmust”, där den sortrena Gravensteiner och musten Cox, bestående av äppelsorterna Cox och Cox Orange, imponerade på juryn. De äldre äppelsorterna är ofta mer aromatiska än de nyare, vilket gör dem utmärkta för att skapa fylliga äppelmuster. Juryns bedömning av Cox löd:

”Briljant, ljust halmgul. Spännande doft av mogen frukt och mandel. Elegant syra som bär fruktighet och övriga aromer med lätt struktur. Passar både till måltiden och desserten. En must man gärna dricker!”

Genom dessa segrar fortsätter Kiviks Musteri att bevisa sin förträfflighet inom musttillverkning och stärker sin position som en ledande aktör på marknaden.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil