”1 500 kan drabbas när H&M hyvlar”

Foto MostPhotos
Upp emot 1 500 anställda kan drabbas när klädjätten H&M hyvlar timmar på tjänsterna i sina butiker, hävdar fackförbundet Handels.

– H&M:s förändringar innebär att det blir helt omöjligt för många anställda att kunna leva på sin lön. Det är beklämmande att ett så stort och lönsamt företag inte har en bättre personalpolitik, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Det var i början av oktober i år som H&M lämnade ett varsel om 400 tjänster fördelade på 69 svenska butiker. 
Siffran 400 utgår från att H&M tror att så många anställda väljer att sluta i samband med omorganisationen.

H&M kallar det omorganisation och ny bemanningsstruktur. I praktiken handlar det om hyvling, det vill säga att minska antalet timmar på anställningskontrakten, anser fackförbundet Handels. 
Handels bedömning är att upp emot 1500 anställda på något sätt kommer att beröras. Det är en tredjedel av H&M:s cirka 4500 butiksanställda i Sverige.

Efter varslet i oktober har förhandlingar påbörjats för respektive butik. Än så länge har Handels och H&M inte kommit överens i någon lokal förhandling. 
I sådana fall förs förhandlingarna vidare på central nivå, vilket exempelvis gäller åtta butiker med sammanlagt 100 anställda i Göteborg.– Det kommer att bli en orolig jul för många butiksanställda i år. Det handlar om människor som redan idag jobbar deltid och jagar timmar för att få tillvaron att gå ihop, avslutar Linda Palmetzhofer.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

SWAJP Annonser

ICA satsar på svenska tomater

ICA Sverige tar ett stort kliv framåt i sin satsning på svenskodlade grönsaker genom ett samarbete med Svenska Odlarlaget för att öka tillgången av svenska tomater året om.

Effektiv rengöringsduk för grovköket

Tork presenterar sin senaste innovation för restaurangbranschen: Tork 2 i 1 Skrubb- och Rengöringsduk. Denna mångsidiga produkt erbjuder restaurangpersonal en effektiv lösning för att hantera envisa fläckar utan att kompromissa med ytor.

En smakfull hyllning till K-Pop

Årets första Coca-Cola Creations är här och tar dig med på en resa in i K-Popens magiska värld. Med den nya smaken Coca-Cola Creations K-Wave Zero Sugar får K-Pop-fans en smakupplevelse som hyllar deras hängivenhet till musikgenren.

Satsar på en ny snacksfabrik i Spanien

Paulig satsar på att stärka sin position inom Tex Mex- och snacksindustrin i Europa genom att investera 42 miljoner euro i en ny snacksfabrik i Spanien.

Lanserar hemmafix för svenska hem

Medan ekonomin kämpar visar en ny undersökning att endast var fjärde svensk ofta reparerar sina saker istället för att köpa nytt. För att hjälpa svenska konsumenter att laga och förlänga livet på sina ägodelar, har Amazon.se lanserat Hemmafix.

Öppnar igen efter omfattande modernisering

Efter en intensiv renoveringsprocess är det äntligen dags för Hemköp Birger Jarlsgatan att slå upp portarna till en ny och uppfräschad butik med flera spännande förändringar.

Kamp för ett starkare immunförsvar

En färsk undersökning, genomförd av Apotek Hjärtat, avslöjar att mer än fyra av fem svenskar aktivt arbetar för att stärka sitt immunförsvar.

E-handeln fokuserar på lönsamhet

E-barometerns årsrapport 2023 avslöjar en minskning av e-handelns omsättning till 133 miljarder kronor, en nedgång med två procent jämfört med föregående år.

Konkurrensgranskning av apoteksköp

Apotekstjänst avsåg att förvärva fullständig kontroll över konkurrenten Svensk dos, men Konkurrensverket lägger planerna på is för att utvärdera eventuella konsekvenser för konkurrensen.

PRENUMERERA PÅ VARDAGLIGA NYHETER TILL DIN E-POST.

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil