44 procent tror på sämre sälj i sommar

Foto MostPhotos
44 procent av handlarna spår en vikande försäljning i sommar. Midsommar ger merförsäljning, men sedan viker det nedåt, är prognosen.

Midsommar är vår tredje största mathelg och dagligvaruhandeln kommer enligt Svensk handel att ha en merförsäljning på drygt 1,2 miljarder kronor under midsommarveckan.

Sedan viker det utför och 44 procent av handlarna inom sällanköpshandeln tror på en minskad sommarförsäljning jämfört med 2022.

– Midsommar och sommaren är viktiga månader för handeln. Folk går på semester och turistflödena ökar. Trots detta märker vi nu av att optimismen inte är lika stor som förra sommaren, vilket givetvis är illavarslande och talande. För handeln är lågkonjunkturen redan här, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel.

Även antalet sommarjobb minskar. 14 000 extra jobb under sommarmånaderna är 2 000 färre än förra året.
Det beror på handelns ansträngda läge men även på att högerregeringen gjort det dyrare att anställa ungdomar.

– Vi gläds givetvis åt att handeln fortsätter vara en attraktiv arbetsgivare och för många ett första möte med arbetslivet. Vi är övertygade om att många handlare säkerligen hade velat rekrytera fler under sommaren, men givet det ekonomiska läget är det en kalkyl som tyvärr inte går ihop säger Maria Mikkonen och fortsätter:

– Vi är fortsatt kritiska till att regeringen gör det svårare för företag att anställa unga människor. Att höja arbetsgivaravgifterna i utmanande tider likt dessa slår hårt mot såväl handeln som de människor som tvingas stå utanför arbetsmarknaden. Här behöver regeringen tänka om, slår Mikkonen fast.

Produkterna med störst försäljningsökning midsommarveckan
Konserverad fisk & skaldjur: + 79 miljoner kronor
Glass: + 63 miljoner kronor
Konsumentpackat kött: + 58 miljoner kronor
Färsk fisk & skaldjur: + 53 miljoner kronor
Gräddprodukter: + 40 miljoner kronor

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil