Värmland i topp hos Krav

Bönderna i Värmland är på första plats gällande ekologiskt odlat. | Foto av: Bluejava
38 procent av djuren i Värmland var ekologiskt hållna, 31 procent av jordbruksmarken ekologiskt odlad. Därmed är Värmland i topp i Kravs ekorankning.

38 procent av djuren i Värmland var ekologiskt hållna 2019 och 31 procent av jordbruksmarken användes för ekologisk odling och bete. Det ger sammantaget Värmland en förstaplats bland Sveriges 21 län i Kravs ekorankning för djurhållning och jordbruksmark, skriver organisationen i en pressrelease. 

– Värmland ligger högst när det gäller ekologisk djurhållning och tvåa när det gäller ekologiska åker- och betesmarker. På en ekologisk och Krav-godkänd gård ställs mycket höga krav på god djuromsorg, samtidigt som klimatpåverkan är mindre och den biologiska mångfalden är mycket större, passar Kravs vd Anita Falkenek på att understryka.

Andelen ekologisk djurhållning och ekologiskt brukad mark skiljer sig stort åt mellan länen, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Värmland, Gävleborg och Jämtland har alla en andel på över 30 procent för både mark och djur. Kalmar län, Skåne och Blekinge halkar efter med andelar på omkring 10 procent, skriver Krav.

– Krav-bönder tar ett särskilt stort ansvar för djurens välbefinnande och för hållbar livsmedelsproduktion. Genom certifieringen kan bönder och konsumenter tillsammans tackla många av de globala hållbarhetsutmaningarna, såsom klimatkrisen, minskad artrikedom och spridning av kemikalier i naturen, säger Falkenek.

Sveriges mål är att andelen ekologiskt brukad jordbruksmark ska vara 30 procent år 2030. EU-kommissionen har lanserat en strategi med målet att minst 25 procent ska vara ekologisk 2030. 

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil