Värmland i topp hos Krav

38 procent av djuren i Värmland var ekologiskt hållna, 31 procent av jordbruksmarken ekologiskt odlad. Därmed är Värmland i topp i Kravs ekorankning.

38 procent av djuren i Värmland var ekologiskt hållna 2019 och 31 procent av jordbruksmarken användes för ekologisk odling och bete. Det ger sammantaget Värmland en förstaplats bland Sveriges 21 län i Kravs ekorankning för djurhållning och jordbruksmark, skriver organisationen i en pressrelease. 

– Värmland ligger högst när det gäller ekologisk djurhållning och tvåa när det gäller ekologiska åker- och betesmarker. På en ekologisk och Krav-godkänd gård ställs mycket höga krav på god djuromsorg, samtidigt som klimatpåverkan är mindre och den biologiska mångfalden är mycket större, passar Kravs vd Anita Falkenek på att understryka.

Andelen ekologisk djurhållning och ekologiskt brukad mark skiljer sig stort åt mellan länen, enligt ny statistik från Jordbruksverket. Värmland, Gävleborg och Jämtland har alla en andel på över 30 procent för både mark och djur. Kalmar län, Skåne och Blekinge halkar efter med andelar på omkring 10 procent, skriver Krav.

– Krav-bönder tar ett särskilt stort ansvar för djurens välbefinnande och för hållbar livsmedelsproduktion. Genom certifieringen kan bönder och konsumenter tillsammans tackla många av de globala hållbarhetsutmaningarna, såsom klimatkrisen, minskad artrikedom och spridning av kemikalier i naturen, säger Falkenek.

Sveriges mål är att andelen ekologiskt brukad jordbruksmark ska vara 30 procent år 2030. EU-kommissionen har lanserat en strategi med målet att minst 25 procent ska vara ekologisk 2030. 

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn

Annons

Annons

Anmäl dig till vårt omåttligt populära nyhetsbrev.

5 stycken snabba efter lunch varje vardag.

Vi behandlar självklart dina uppgifter enligt GDPR
Läs mer här.

”Stabilt i en turbulent omvärld”

När Ica redovisar kvartal 3 är det under rubriken ”Stabilt i en turbulent omvärld”, översatt till vardagsspråk ”Jodå, det har gått hyfsat trots allt”.

Nu öppnar Lidls nordligaste

Nu öppnar Lidl sin nordligaste butik i Sverige. Den hittar vi i Boden och den är nummer 199 i Lidls maratonlopp mot 200 butiker i Sverige.

Movement skapar storstadskår

En ny säljkår med spännande varumärken ska ta mer plats i storstäderna. Så lanserar Movement sin storstadskår som aktiveras januari 2021.

Hjälper hemlösa katter

Best friend AB driver ett samarbete med Djurskyddet Sverige. Samarbetet, igång sedan början av året, handlar om att hjälpa hemlösa katter i Sverige.

Änglamarkspriset lyfter unga

Änglamarkspriset vill lyfta ungas arbete för en bättre miljö. Nu efterlyser Coop som står bakom priset nomineringar till årets vinnare av stipendiet.

”Överträffar marknaden igen”

Axfood redovisar ett tredje kvartal 2020 som koncernen summerar i att man ”återigen överträffar marknaden samt levererar en förbättrad lönsamhet”.

08 – 121 514 56

info@butikstrender.se

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil

Dela oss på

Dela på facebook
Facebook
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
E-Post

Ursäkta att det går långsamt...

VI VÄXER

och arbetar ständigt med att göra er upplevelse bättre och snabbare.