Äppelskörden störs av mer extremväder

Lähäcken vid Solnäs gård, Kiviks Musteri, står nu i den översvämmade ån | Foto Pressbild
Kiviks musteri kan redan nu säga att nästa års äppelskörd påverkas negativt. Orsaken till denna negativa påverkan är det fortsatta extremvädret.

Årets äppelskörd är avslutad och på Kiviks Musteri konstaterar man att det blev en bra skörd, till och med lite bättre än ett normalår.

Den torra försommaren kompenserades av större regnmängder som kom från juli och framåt, vilket gjorde att äpplena trots allt kom upp i rätt storlek och vikt.

Men det ihålliga regnet i Skåne, som har fortsatt under hösten och eskalerat under mitten av november får negativa konsekvenser för kommande års skörd.

Skillnaden i år är att det som tidigare var utspritt nu kommer samlat och i längre perioder; i maj och juni kom det knappt en droppe vatten i Skåne, men när regnet väl kom var det i stora mängder och i en ihållande lång period.

Detta gör att jorden redan är mättad och att vattnet inte sjunker undan.

90 procent av Sveriges äpplen odlas i Skåne. Kiviks musteri, med 120 000 äppelträd, är en av Sveriges största äppelodlare och har odlingar både i Kivik på Österlen men också på Solnäs gård utanför Lund. Där påverkar det extrema vädret arbetsmetoderna i odlingen som skiljer sig mer åt från hur man arbetat tidigare.

– Med stor sannolikhet får det extrema vädret negativa konsekvenser för nästa säsong. Vi som odlar måste anpassa oss till att det som vi nu kallar extremväder snarare kanske är framtidens normalväder. Från att tidigare kunnat dra lärdomar av förra årets arbete vid samma tid, kräver det istället kontinuerlig anpassning efter rådande omständigheter, som skiljer sig ovanligt mycket från år till år, förklarar Kiviks musteris odlingschef Jan Flemming Jensen.

– Odlare i Sverige brukar klara det mesta och jag är säker på att vi får en fin äppelskörd även nästa år, men det kommer kräva fler insatser från odlarna, avslutar odlingschefen.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil