Bäst i klassen på hållbarhet

Leksands knäckebröd i ugnen | Foto Pressbild
Leksands Knäckebröds dedikerade arbete för att minska sitt klimatavtryck har visat sig vara framgångsrikt. Företaget har lyckats minska sitt klimatavtryck med hela 35 procent per kilo knäckebröd de senaste fyra åren. Samtidigt har deras CO2e-märkning på förpackningarna lett till att de placerat sig på plats 36 i Sustainable Brand Index.

Leksands Knäckebröd har bakat knäckebröd i byn Häradsbygden i Leksand i 200 år, alltid med en varsam hand och lokala råvaror. I dag är det sjätte generationen Joon som driver familjeföretaget. Med en stark tradition av hållbarhet och långsiktighet har företaget alltid strävat efter att vara så klimatsmarta som möjligt.
Företagets hållbarhetsrapport visar att deras medvetna och långsiktiga arbete har gett betydande resultat. Genom att byta ut sin bilflotta till fossilfria alternativ har de lyckats minska klimatavtrycket från säljarbilarna med över 77 procent på tre år. Dessutom återvinns smulorna från bageriet som djurfoder, vilket innebär att inget går till spillo.
– ”Det är roligt att vi får så stor respons och uppskattning på vårt hållbarhetsarbete. Vår ambition är att vi ska vara det mest hållbara och klimatsmarta bageriet och vi är på god väg,” säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd.
Leksands Knäckebröd har aktivt arbetat med att kommunicera sitt hållbarhetsarbete genom CO2e-märkning på förpackningarna. Denna insats har bidragit till att de klivit upp på plats 36 i Sustainable Brand Index bland stora företag 2023.
– ”Vi jobbar stenhårt med varje punkt för att bli bäst i branschen på hållbart och klimatsmart. Vi diskuterar med alla leverantörer, vänder och vrider på inköp och transporter och har som ambition att rågen ska växa högst 34 mil från bageriet,” säger Annika Sund.

Framtidsfokus och lokala råvaror
För Leksands Knäckebröd är hållbarhet både en tradition och en självklarhet. Företaget ser inte på kvartalsekonomi, utan fokuserar på sekel. Allt som lämnas efter ska hålla för kommande generationer. Knäckebrödet bakas fortfarande med svensk fullkornsråg, friskt vatten från egen källa, jäst och en nypa salt.
– ”För oss är hållbarhet både en tradition och en självklarhet. Vi tittar inte på kvartalsekonomi, vi tittar på sekel. Det vi lämnar efter oss ska hålla till kommande generationer, så är det bara,” säger Annika Sund.
Leksands Knäckebröds hållbarhetsarbete är ett bevis på att långsiktiga och medvetna insatser kan ge betydande resultat. Med fortsatt fokus på hållbarhet och innovation står företaget redo att leda vägen mot en mer klimatsmart framtid.

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil