Börjar med komposterbara påsar

Filip Cronberg | Foto: Jenny Leyman
Trots att plastpåseskatten inte försvinner förrän i november, har Filip Cronberg på ICA Kvantum i Klippan återinfört komposterbara bärkassar redan nu. Skatten på dessa påsar infördes samtidigt som den på plastpåsar, vilket dödade marknaden för dem. Men både kunder och butik har saknat dem.

När plastpåseskatten infördes på 4 kr/påse drabbade den inte bara plastpåsar utan även nedbrytningsbara påsar, vilket snabbt försvårade marknaden för dessa miljövänligare alternativ. Skatten gjorde det ekonomiskt omöjligt för många butiker att erbjuda komposterbara påsar, vilket ledde till en total övergång till papperskassar för många, inklusive ICA Kvantum i Klippan.

– Vi slutade helt med vanliga plastkassar för flera år sedan och gick över till komposterbara bärkassar från Gaia, säger Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan. Men när plastpåseskatten infördes beslöt myndigheterna att den även skulle belasta komposterbara kassar. Helt vansinnigt, men det gjorde att vi helt gick över till papperskassar.

Beslutet att avskaffa skatten från och med den 1 november innebär en stor lättnad för både konsumenter och miljövänliga producenter. Men Filip Cronberg har valt att inte vänta till hösten utan har redan nu återinfört de komposterbara bärkassarna från Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials.

– Både kunderna och vi har saknat dem, och nu tar vi in dem i sortimentet igen. Även om det blir några månader som de belastas av skatten. De är ju mycket bättre som kassar än vad papperskassarna är. De tar mindre plats, håller mycket bättre för tunga varor och är inte känsliga för fukt. Du kan återanvända dem minst 10 gånger. Och dessutom är de komposterbara.

De komposterbara kassarna är tillverkade i Gaia Biomaterials egenutvecklade material Biodolomer, som baseras på krita. Biodolomer används för en mängd olika produkter som ersättning för plast och är certifierat komposterbart både i EU och USA. Materialet ger inga mikroplaster och vid förbränning producerar det upp till 80% mindre CO2 än vanliga plastkassar.

– Våra kassar tog bort minst 20 miljoner plastkassar per år ur den svenska marknaden och vi tog över helt från plasten hos många handlare, säger Peter Stenström, vd för Gaia Biomaterials. Men när plastpåseskatten kom så lade vi i stort sett ned hela tillverkningen. Det är skönt att lagstiftarna nu tagit sitt förnuft tillfånga. Och ännu roligare att Filip och ICA Kvantum i Klippan går före!

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil