Dålig arbetsmiljö på många e-handelsföretag

Troligtvis en E-handlare som sitter med sin dator..Dock ser det inte lika bra ut i lagret. | Foto: CandyBox Images
Åtta av tio e-handelsföretag har haft så dåliga arbetsmiljörutiner att Arbetsmiljöverket ställt krav på åtgärder, rapporterar verket.

Arbetsmiljöverket startade riktade inspektioner mot e-handeln år 2019. Nu konstaterar man att åtta av tio företag man undersökt har dåliga arbetsmiljörutiner.
– Det är under all kritik och en rejäl hemläxa till arbetsgivarna inom e-handeln. Det ska inte krävas ett myndighetsbesök för att man ska ta sitt arbetsmiljöansvar på allvar, kommenterar Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

E-handeln har vuxit explosionsartat under pandemin vilket gör det ännu viktigare att de anställda i branschen har bra arbetsvillkor, menar hon.
– Det är tyvärr tydligt att arbetsmiljöarbetet inte följt med i branschens utveckling utan lämnar mycket övrigt att önska.

Det verkar inte vara lika bra arbetsmiljö för de som lastar ut varorna i lagret. | Foto: CandyImage Box

Sedan år 2019 har Arbetsmiljöverket gjort 1 200 inspektioner av e-handeln, både fysiskt och på distans. 
Myndigheten har besökt paketterminaler, utlämningsställen och transportföretag som distribuerar paketen samt e-handlare.

– Resultatet är mycket oroande och det krävs fortfarande ordentliga insatser av arbetsgivarna för att få bukt med problematiken. Vi ser stressade förare som kånkar på tunga paket utan hjälpmedel med stor risk för till exempel belastningsskador. Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet, säger Erna Zelmin, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Erna Zelmin, Generaldirektör Arbetsmiljöverket | Foto: Pressbild

Dela denna nyhet i dina sociala medier eller via e-post:

LinkedIn
Facebook
Twitter
E-post

Annonser

NYHETER TILL DIN E-POST

Vi behandlar självklart era uppgifter enligt GDPR. Genom att bli prenumerant accepterar du vår personuppgiftspolicy. Läs mer här. Du kan avsluta prenumerationen när du vill.

Följ BUTIKSTRENDER PÅ SOCIALA MEDIER

08 – 121 514 56

Trend Publishing Scandinavia AB

Ansvarig utgivare: Dunia Jamil